Provincie stelt scherpere voorwaarden aan zonnevelden

ZWOLLE – De provincie Overijssel scherpt de voorwaarden aan voor de aanleg van zonnevelden in het landelijk gebied. Initiatiefnemers voor zonnevelden moeten investeren in andere maatschappelijke opgaven zoals klimaat en duurzame landbouw, compensatie voor landschap en natuur, en in meerwaarde voor de omwonenden. Bijvoorbeeld door hen mee te laten profiteren van de opbrengst of door de aanleg van aantrekkelijke voorzieningen.

Op die manier wil de provincie de kwaliteit van het buitengebied beschermen, zuinig zijn op landbouwgrond en meer draagvlak creëren voor zonnevelden. Zonnevelden in het landelijk gebied gelden als het sluitstuk van de zogeheten zonneladder. Initiatiefnemers en gemeenten moeten samen kijken of de zonnepanelen niet op daken of binnen de bebouwde kom kunnen worden gerealiseerd. Denk bijvoorbeeld aan braakliggende velden op bedrijventerreinen.

“Gemeenten zijn verantwoordelijk hier een goede mix in samen te stellen en niet alleen te kijken naar agrarische gronden”, zo schrijft de provincie in een persbericht. Gedeputeerde Tijs de Bree voor energie: “De energietransitie gaat door en de verwachting is dat er de komende jaren meer zonnevelden komen. Als provincie hebben wij de voorkeur voor zonnepanelen op daken of op braakliggende terreinen binnen de bebouwde kom. Maar om onze energieopgave te realiseren, zijn ook zonnevelden in de groene omgeving noodzakelijk. Om die groene omgeving zoveel mogelijk te beschermen, gaan we scherp toezien op landschappelijk inpassing, compensatie voor natuur en omgeving en meervoudig ruimtegebruik en realisatie van nevenopgaven.”

In de aangescherpte handreiking worden voor al deze punten suggesties en aanbevelingen gedaan en voorbeelden gegeven. Denk bijvoorbeeld aan maatregelen voor waterbeheer, agrarisch medegebruik, parkeerfunctie of herstel van oude groenstructuren. De volledige handreiking is te vinden op de website van de provincie Overijssel.

Foto: Pixabay

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.