Overijssels riet op Overijsselse boerderijen

REGIO – Eigenaren van historische boerderijen in Overijssel kunnen zich aanmelden voor het project ‘Riet uit de regio’. Het doel is om de rieten daken van boerderijen (en bijgebouwen) voor de toekomst te behouden. Tegelijkertijd moet zo ook het gebruik van riet uit de Weerribben-Wieden in de Kop van Overijssel gestimuleerd worden. Bij het project werken Stichting IJsselacademie, Stichting Monumentenwacht, de Overijsselse boerderijenstichtingen en de riettelersverenigingen in de Kop van Overijssel samen.

Foto: Rietdekkers aan het werk bij boerderij ‘de Hoogenkamp’ bij Olst (Hans Harleman)

De deelnemende stichtingen en verenigingen besteden al lang aandacht aan het belang van agrarisch erfgoed. Overijssel kent veel historische boerderijen en bijzondere bijgebouwen die voor een groot deel bijdragen aan het streekeigen karakter van het platteland. Een sleutelmoment in het behoud van een historische boerderij is wanneer het rieten dak aan vervanging of grootschalig onderhoud toe is. Besluit de eigenaar om een rieten dak geheel of deels te vervangen, dan blijft de historische boerderij weer voor een periode van dertig tot veertig jaar behouden. “Tegelijkertijd heeft dat een positief en stimulerend effect op het gebruik van Nederlands riet uit de Weerribben-Wieden. De toepassing van dit kwalitatief goede product uit Overijssel is duurzamer dan de import van riet uit China of Oost-Europa. Bovendien draagt een groter gebruik van riet uit de regio bij aan de instandhouding van zowel het eeuwenoude ambacht van rietsnijden als het natuurgebied Weerribben-Wieden.”

Binnen het project ‘Riet uit de regio’ komt dit samen met het initiatief om boerderijeigenaren een steuntje in de rug te bieden. Om de herkomst van het riet optimaal te ervaren, worden komende winter verschillende excursies naar de rietlanden georganiseerd. Vanaf het voorjaar van 2021 zal in een rondreizend locatieprogramma het achterliggende verhaal van de rietwinning worden verteld.

Bijdrage

Voor de aanschaf of het herstel van een rieten dak met riet uit de Weerribben-Wieden is voor boerderijeigenaren een bijdrage van 7,50 euro per vierkante meter beschikbaar met een maximum van 1.500 euro. Meer informatie over de voorwaarden en het aanmeldformulier is te vinden op staging2.ijsselacademie.nl. De aanmeldingstermijn loopt tot 1 juli 2020.

‘Riet uit de regio’ is mede mogelijk gemaakt door steun van de provincie Overijssel met een bijdrage uit de subsidieregeling ‘Verhaal van Overijssel’. De deelnemende stichtingen zijn IJsselacademie, Monumentenwacht, Sallands Erfgoed, IJsselhoeven, Twentse Erven en Maarkels Landschap. De deelnemende riettelersverenigingen De Wieden, De Weerribben en de AVRN Oldemarkt e.o., zijn verenigd in het platform Duurzame Ambachten Steenwijkerland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.