Opstellen warmtevisie Raalte geen gemakkelijke opgave

‘Warmtetransitie moet wel haalbaar en betaalbaar blijven; daar zullen we het Rijk aan houden’

RAALTE – Voor 31 december 2021 moet de gemeente Raalte de warmtevisie gereed hebben. Dat wordt geen gemakkelijke opgave, dat beaamt wethouder Frank Niens ook, maar volgens hem gaat het lukken. “We moeten van theorie naar praktijk, dat is een opgave, maar die gaan we zo goed mogelijk doen.”

Met de warmtevisie, waarvoor Raalte twee weken geleden het plan van aanpak presenteerde, wil de gemeente in beeld brengen hoe de wijken in Raalte uiterlijk in 2050 de omslag kunnen hebben gemaakt naar aardgasvrij koken en stoken. Een deel van die taak moet overigens al voor 2030 zijn verwezenlijkt. De visie moet antwoord geven op twee vragen: welke wijken worden wanneer afgekoppeld en welke alternatieven hebben de laagste maatschappelijke kosten. Sowieso wil de gemeente, als de warmtevisie er ligt, met elke wijk waar voor 2030 een aardgasvrij alternatief mogelijk is een dialoog hebben gevoerd. Daarvoor gaat de gemeente ook in gesprek met de PB’s en wijkraden.

“In veel dorpen is er een groep opgestaan die wel mee wil denken. Vaak dan met een link naar het PB. Iedereen is positief, maar inderdaad, sommige dorpen ervaren ook capaciteitsproblemen”, vertelt Niens. Irene Eisink, beleidsadviseur energietransitie voegt toe: “Raalte-dorp is ook een opgave. Daar bestaat geen PB. We zijn bezig met plannen om ook in Raalte het gesprek te voeren over de energietransitie, maar helaas loopt dit door het coronavirus vertraging op.” Niens: “Ook in Laag Zuthem en Heeten is er contact geweest over het organiseren van bijeenkomsten, maar die kunnen door het virus niet doorgaan.”

In het plan van aanpak benoemt de gemeente meerdere mogelijke risico’s die tot vertraging kunnen leiden bij het opstellen van de warmtevisie. Het coronavirus is er daar dus eentje van. Daarom denkt de gemeente eraan om meningen vanuit de gemeenschap (ook) online te verzamelen en te kijken naar andere methoden om ‘input’ op te halen. Het opstellen van de warmtevisie kost bovendien nogal wat tijd en geld, maar volgens Niens is dat allemaal gedekt. Daarnaast signaleert de gemeente dat de ambities van Raalte, Enexis en SallandWonen mogelijk niet gelijk op lopen. Niens: “We kunnen voor alle wijken wel willen overschakelen naar elektrische warmte, maar als Enexis de daarvoor benodigde kabelcapaciteit niet heeft, dan heeft dat geen zin.” Irene: “Je hebt bovendien te maken met verschillende planningen en budgetten.” Om dat te ondervangen, wil de gemeente investeren in de samenwerking met deze partijen en mogelijk ook andere externe partijen in het proces betrekken.

Denkrichtingen
De gemeente onderzoekt welk alternatief voor aardgas voor welke wijk geschikt is. Bijvoorbeeld koken en stoken met elektriciteit, gassen zoals waterstof en groengas of een combinatie van alternatieven zoals elektriciteit samen met een warmtenet. “We zijn nu de warmtebronnen in kaart aan het brengen”, vertelt Irene. “Denk aan de mogelijkheden om aardwarmte te gebruiken voor warmtenetten. Maar ook kijken we naar de beschikbare hoeveelheid biomassa voor biogas, groengas en verstoking in biomassacentrales.”

Sommige oplossingen vallen af. Geothermie, waarbij warmte diep uit de aarde wordt weggehaald is volgens Niens in Raalte niet realistisch, aangezien de gemeente een drinkwaterwinninggebied is en drinkwaterwinning beschermd wordt. Ook kijkt de gemeente kritisch naar het gebruik van biomassa, waarbij hout verstookt wordt voor verwarming. Irene: “Waar een pelletkachel voor een enkele woning in het buitengebied duurzaam kan zijn, is een biomassacentrale middenin een woonwijk geen ideale situatie. We willen kijken welke techniek waar past, aansluitend bij de mogelijkheden van de wijk.”

Warmtepomp
En dan is er nog de optie van een warmtepomp. De (plaatsings)kosten van zo’n pomp kunnen nogal variëren. Vaak valt in die context een richtprijs van circa 30.000 euro (inclusief aanvullende isolatie van de woning). Dat kan, afhankelijk van het type pomp dat wordt gebruikt (en de ambitie die men er mee heeft) veel lager uitvallen (denk aan een totaalprijs van enkele duizenden euro’s), maar afhankelijk van de leeftijd van de woning ook flink wat meer kosten dan de eerder genoemde richtprijs. Hoewel Irene benadrukt dat het rijk daarvoor financieringsmodellen in het vooruitzicht heeft gesteld (denk bijvoorbeeld aan een soort extra hypotheek die je kunt aflossen met de gerealiseerde besparing op de warmtekosten), is dat lang niet bij elke woningeigenaar een populair idee.

Zo’n investering kan bovendien gezien de economische vooruitzichten nog lastig worden. Niens beaamt dat, maar zo stelt hij ook: “Papier is geduldig. Op dit moment geschreven, betekent niet dat het morgen is uitgevoerd. Het is vooral nadenken over. We moeten kritisch kijken wat nodig is om de doelen te halen. Je zult het nooit naar iedereens tevredenheid doen.” En, zo voegt hij toe: “Met het Rijk is afgesproken dat het wel haalbaar en betaalbaar moet blijven. Daar zullen we het Rijk ook aan houden.” Irene: “Uiteindelijk worden alle alternatieven overwogen en staat de betaalbaarheid van de oplossing voor de wijk voorop in het beoordelen van de mogelijkheden.”

Aanpak
Het proces om te komen tot de warmtevisie is verdeeld in drie fasen: de verkennende, de verdiepende en de verfijnfase. Tijdens de eerste fase wil de gemeente input ophalen bij bewoners en belanghebbende partijen. Welke zorgen moeten ondervangen worden? Welke kansen worden gezien? Wat vinden inwoners belangrijk als hun woning van het aardgas af gaat? De gemeente wil daarbij met een beknopte vragenlijst naar de mensen toe om een breed beeld te krijgen van wat inwoners willen en denken. Daarbij is het de bedoeling om wederom ‘luistervinken’ in te zetten. Dat moet vanaf midden augustus/september gebeuren. In oktober moet de eerste fase zijn afgerond.

De mogelijkheden moeten per wijk worden bekeken, al dan niet met de inzet van PB’s en wijkraden.

Doelstellingen
Voor 2050 moeten er in de gemeente Raalte 16.100 woningen losgekoppeld zijn van het aardgas. Daarnaast gaat het ook om 3.300 kantoor- en utiliteitsgebouwen. De andere bedrijven in de gemeente Raalte moeten uiteindelijk ook afgekoppeld worden van het aardgas, maar deze worden niet meegenomen in deze warmtevisie.Foto: Pixabay

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.