Opinie: Ruimte en rust voor Raalte

Onderstaande opinie werd geschreven door Henny Nijboer uit Raalte. 

Het lijkt rustig rond de plannen over de N35 en alle uitdagingen hierbij. Er zijn in deze tijden andere prioriteiten, waarbij wij kunnen vaststellen dat heel veel zaken niet meer zullen gaan zoals ze gingen. Daar waar in de regio Amsterdam een grote ringweg een overschrijding van een begroting kent van meer dan een miljard (nogmaals: overschrijding) en de Noord/Zuidlijn in dezelfde regio totaal 3,1 miljard voor 9,7 km kost, inclusief 1,5 miljard overschrijding kent, de ringweg Groningen 125 miljoen meer kost dan begroot, zitten we in Raalte met de provincie en rijk te zeuren over een paar miljoen meer of minder op een budget van 50 miljoen.

Ik snap dat kruispunt Bos een andere impact heeft dan de Zuidas, maar de verschillen in budgetten zijn wel erg groot, zeker met inachtneming van onbehoorlijke overschrijdingen. In een tijd waarin de wereld er totaal anders uitziet en nog gaat uitzien is het misschien verstandig om nog eens na te denken over alle plannen met betrekking tot de N35. De tot nu toe gemaakte keuzes zijn naar mijn mening altijd de minst slechte keuzes geweest. Laten we groot durven denken!

De discussie duurt al decennia en het valt mij op dat deze discussie zich beperkt tot het handhaven van bestaande trajecten. Dus Raalte zal, als alles volgens huidige plannen loopt, een gespleten dorp blijven. Daar waar de meeste gemeentes kiezen voor rondwegen of ringwegen, blijven Raalte en provincie volharden in “Recht door Raalte”, puur alleen om het geld. Vandaar mijn oproep om groter te denken in duurzame oplossingen waar we decennia plezier van hebben.

Ooit waren er 4 opties:

  • huidig traject verdiept met evt. tunnel
  • huidig traject verbreed
  • nieuw traject ten noorden van Raalte
  • nieuw traject ten zuiden van Raalte

Waarom is deze laatst genoemde optie als eerste van tafel gegaan? Voor diegenen die het misschien nog weten: deze optie was ter hoogte van ’t Relaer het huidige traject afbuigen naar het zuiden, om Raalte Zuid heen, om de Zegge heen en vervolgens ten zuiden van de spoorlijn langs Mariënheem. De N347 (Ommen-Deventer) bij de Steege afbuigen naar het Oosten, om de Zegge heen en daar een kruising met de N35 ter hoogte van rotonde Overkampsweg.

Ik meen me te herinneren dat het ooit is afgeblazen omdat het te dicht in de buurt zou komen van bomen, die dan gekapt moesten worden. Maar misschien is er iemand die de juiste redenen van het afblazen kan benoemen. Laten we er nog eens naar kijken met de winsten die we kunnen maken.

Als we voor het bovengenoemde tracée, dus zuidelijke rondweg, zouden kiezen, dan zou ik voorstellen dit nieuwe tracée te bestemmen voor doorgaand verkeer Zwolle-Twente, inclusief perfecte aansluiting bij de Zegge. Het bestemmingsverkeer voor Raalte (misschien exclusief vrachtvervoer) vanuit Zwolle kan bij de afbuiging achter Heino het oude tracée pakken. Dit deel wordt een max. 60 km weg, plus extra fietspaden, inclusief snelfietspad.

Hetzelfde doen we bij de spoorovergang achter Mariënheem: bestemming Raalte daar er af, inclusief extra fietspaden enz. Even een “tussendoortje”. Als je met de fiets bij kruispunt Bos staat en je wilt naar Mariënheem dan kon je in het verleden gewoon rechtdoor over de brug. Het fietspad werd verwijderd en nu moet je kris-kras door Raalte centrum of Noord. Met slechte bewegwijzering. Hoe fietsonvriendelijk kun je zijn? In de nieuwe situatie met rondweg is het zelfs mogelijk om een ononderbroken fietsverbinding te hebben tussen Nijverdal en Zwolle, inclusief snelfietspad!

Terug naar de rondweg: moeten er bomen sneuvelen? OK, dat moet dan maar, echter voor elke te sneuvelen boom planten we er 10 terug in de omgeving kruispunt Bos en noemen dat het Bosbos. Plus extra bomen tussen kruising N35/Almelosestraat en de Steege, met een mooi park: het Assendorperpark.

De nieuwe rondwegen krijgen geluidswallen die geheel voorzien worden van zonnepanelen! Ook weer een discussie over een zonnepanelenweide voorkomen…. De ruimte ten noorden van het huidige N35 tussen Bos en Almelosestraat, waar nu vanwege die N35 niet bebouwd mag worden, kan dan wel beschikbaar komen voor bouwkavels of nutten als nog extra ruimte voor natuurpark Spoorzone.

Vervolgens de afspraak dat alle geasfalteerde wegen in een straal van 3 km van bebouwing moet bestaan uit geluidsarm asfalt. Het meeste verkeerslawaai komt niet van automotoren maar van het verkeersdek. Ga maar een stukje over de deels gerenoveerde N347 richting Lemelerveld en je hoort zowel in als buiten de auto het verschil.

Voorts: rotonde Overkampsweg vergroten tot turborotonde. Alle overige mogelijke kruisingen: geen verkeerslichten meer, maar innoverende rotondes met fietstunnels. Mooie voorbeelden in Rijssen en Gieten.

Ik ben van mening dat de huidige beoogde oplossingen slechts verplaatsingen van problemen betekenen. De stagnatie bij het huidige kruispunt Bos zal na reconstructie zich verplaatsen naar de afslag Ommen. Bij deze afslag is nauwelijks ruimte voor extra voorsorteerstroken. Vervolgens ook bij de afslag Almelosestraat en knelpunt Mariënheem wordt op een noodoplossing getrakteerd.

Nog een opvallend iets: toen ik een aantal jaren geleden bij knooppunt Azelo reed en naar Zwolle moest, werd ik linksaf richting A1 via Deventer-Apeldoorn naar Zwolle gestuurd. Toen de tunnel in Nijverdal klaar was, werd de richting gewijzigd in “rechtdoor”, terwijl er tussen Nijverdal en Wythmen niets veranderd is. Dat is vragen om extra verkeer zonder adequate oplossing. Misschien bij Azelo de richting toch maar weer aanpassen totdat er een complete N35-oplossing is?

En ach, als we in de kantlijnen de gigantische miljarden overschrijdingen in de Randstand mogen lezen, waarom zouden wij hier dan niet groter denken in structurele oplossingen? Dan zou een 100 miljoen meer of minder toch niets uit moeten maken, zelfs niet als we achter Amersfoort liggen? Laten we geen Calimero zijn en vechten voor het geheel in plaats van elke 20 jaar een deeltje.

Ik besef dat, voordat er ook maar één schop de grond in gaat, er zeker nog wel 20 adviezen kunnen komen omdat vóór en tegenstanders dure rapporten laten produceren met gewenste conclusies. Dat was en is al zo bij de bestaande plannen en er zullen er meer komen, zodat we nog jaren wachten op bordjes met “werk in uitvoering”.

Het is juist nú de tijd om anders te dromen, te denken en te doen: niet Recht door Raalte, maar ten behoeve van de toekomst, Ruimte en Rust voor Raalte. Willen we dit niet? Ach, laat mij dan wel dromen en regelmatig ergeren aan “knieperige” oplossingen.

Henny Nijboer
Raalte

 

 

 

2 REACTIES

  1. En ik hoop dat een van de positieve zaken van de huidige Corona ellende zal zijn dat het thuiswerken echt structureel wordt. Dan zal voor de komende tien jaar (gokje) het fileprobleem een stuk minder zijn.
    Hopelijk wordt dit geen droom.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.