Opinie: Energietransitie of paniek?

Laat mij duidelijk zijn dat ik mij zeer wel bewust ben van de noodzaak om de uitstoot van fossiele brandstoffen drastisch omlaag te brengen, liefst tot 0. Maar we moeten geen paniekvoetbal gaan spelen en allerlei plannen die absoluut niet realistisch zijn gaan uitvoeren. Helaas begint het daar meer en meer op te lijken.

Door: Kees Huls

Ingevolge het Klimaatakkoord moeten 30 energieregio’s in Nederland een concept Regionale Energie Strategie (RES) uitwerken, welke dan op 1 juli definitief moet worden. De gemeente Raalte bevindt zich in de energieregio West Overijssel en moet in 2030 49% CO-2 neutraal zijn. Voor de gebouwde omgeving moet dan nagenoeg 100% duurzaam opgewekt worden.

Dit is volstrekt onmogelijk zolang door zon en wind opgewekte stroom niet grootschalig opgeslagen kan worden. Dit zijn namelijk oncontroleerbare piek- en dalopbrengsten. Al meer dan 100 jaar wordt er naar een oplossing hiervoor gezocht, maar er is geen enkele aanwijzing dat dit binnen afzienbare tijd mogelijk gaat worden. En ook als er een doorbraak zou komen op superbatterijgebied, is het nog een grote vraag of de beschikbare grondstoffen voldoende beschikbaar zullen zijn en uit redelijk betrouwbare landen. Nu wordt de nog relatief bescheiden productie van elektrische auto’s al beperkt door de beschikbaarheid van deze grondstoffen en gigantische prijsstijgingen daarvan, om over de asociale winning daarvan nog maar te zwijgen.

Zolang opslag niet mogelijk is betekent dit, dat op een andere manier bijgesprongen moet worden om het verschil in opbrengst op te vullen tussen zonnig en winderig weer en donker windstil weer. Dit “gat” wordt steeds groter naarmate we meer elektrisch gaan rijden, koken en verwarmen.

Hoe dit moet gebeuren is een groot vraagteken. Na de aanvankelijke euforie over biogas installaties lijkt het erop dat dit geen oplossing is, atoomenergie staat natuurlijk ter discussie en van het gas willen we af, hoewel het gebruik daarvan in onze buurlanden juist in het kader van de energietransitie gesubsidieerd wordt. Wel verklaarbaar omdat daar nog veel stookolie en (bruin)kolen gebruikt worden en gas daar dus al een grote stap vooruit is.

In principe is het vrij simpel om zon- en windenergie om te zetten in waterstofgas, maar dit is een techniek die nog in de kinderschoenen staat voor een product waarvoor nog heel veel  gevaarriscico’s op te lossen zijn. Het gerenommeerde instituut TNO ziet hiervoor binnen afzienbare tijd alleen maar toepassing in de grootindustrie.

Een andere techniek die gepropageerd wordt om de doelstellingen te halen is bodemopslag van warmte en aardwarmte omhoog halen. Voor de nog niet zo heel rendabele warmtepompen zijn betere resultaten te halen wanneer gebruik gemaakt wordt van bodemopslag, maar als deze bodemtechnieken grootschalig worden toegepast zet ik grote vraagtekens wat dit voor milieueffecten zal hebben, omdat we dan zelf de aarde gaan opwarmen en afkoelen. Hiernaar is volgens mij nog vrijwel geen onderzoek ingesteld en gewroet in de aarde heeft ons tot op heden niet alleen goeds gebracht, vraag maar aan de Groningers (gas), Limburgers (kolen) en Tukkers (zout)!

Wij beschikken op dit moment al over zoveel zon- en windenergie dat we 2 weken geleden, toen het zeer zonnig was en hard waaide een enorm overschot hadden dat aan het buitenland geleverd moest worden en waarvoor de netbeheerders geld toe moesten betalen om ervan af te komen.

De particulier denkt dan “het zal me worst wezen” want het kost mij niets vanwege de zogenaamde saldering. Wat je zelf opwekt wordt door de netbeheerder afgetrokken van wat je gebruikt en je krijgt een rekening over het verschil. Helaas is nog weinig bekend dat vriend Wiebes besloten heeft dat deze regeling vanaf 2023 met 9% per jaar afgebouwd wordt, zodat na 2031 saldering helemaal niet meer mogelijk is en dat je dan de stroom die je niet direct zelf gebruikt moet terugleveren aan de leverancier tegen “een redelijke vergoeding”. Een gevaarlijk begrip, zeker wanneer je met grote partijen te maken hebt en grote pieken zelfs tot negatieve prijzen kunnen leiden.

Ik zwijg dan nog over de enorme investeringen die in het hoogspanningsnet gedaan moeten worden en die uiteindelijk toch door ons betaald moeten worden. Het komt nu al voor dat bij snellaadstations voor elektrische wagens minder snel geladen kan worden dan zou moeten wegens gebrek aan stroomcapaciteit.

Energietransitie is heel erg noodzakelijk, maar a.u.b. wel met verstand!

Kees Huls
Raalte

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.