Olst-Wijhe draagt 74 GWh bij in regionaal bod duurzame energie

WIJHE – De gemeente Olst-Wijhe wil voor 74 GWh bijdragen aan de doelen die zijn opgenomen in de concept-RES (Regionale Energiestrategie) van de regio West-Overijssel. De regio doet het bod om 1,6 TWh stroom duurzaam op te wekken in 2030.

In de concept-RES staat bij Olst-Wijhe een bod van 54 GWh ingevuld bij zon. “Per abuis is 20 GWh zon niet meegenomen in het concept-bod”, zo meldt de gemeente. “Bij de concept-RES komt een bijlage waarin het juiste bod is opgenomen met een toelichting. Deze 20 GWh bestaat enerzijds uit 10 GWh die in de nabije toekomst wordt opgewekt door de zonnevelden bij Noordmanshoek in Wijhe en aan de Diepenveenseweg bij Olst. De overige 10 GWh moet worden opgewekt door zonnepanelen die de komende tien jaar worden gelegd op bedrijfsdaken en agrarische daken.” Daarmee komt Olst-Wijhe op een totaal bod van 74 GWh. Dit zijn getallen die ook in de Ruimtelijke Visie Duurzame Energie zijn opgenomen.

In de RES gaat het om zon en om wind. Bij wind staat voor Olst-Wijhe een zogenaamde PM-post. Omdat het college besloot voor wind te wachten op de RES is de hoeveelheid elektriciteit op te wekken met wind niet ingevuld. Later wordt duidelijk of deze post al dan niet wordt ingevuld. De komende maanden krijgt de RES verder vorm. Hierbij worden naast alle eerder betrokken partijen ook inwoners betrokken. Uit de doorrekening van het Planbureau voor de Leefomgeving in februari 2021 blijkt of het bod van de regio West-Overijssel voldoende is. Voor 1 juli 2021 moeten alle regio’s in Nederland een RES vastgesteld hebben. Dan moet ook duidelijk zijn waar en wanneer welke wind- en zonprojecten in de regio worden gerealiseerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.