Nog ruimte genoeg op begraafplaatsen

RAALTE – Het Raalter college van B&W vindt het niet nodig om extra ruimte te creëren op bestaande begraafplaatsen of nieuwe begraafplaatsen te ontwikkelen. Volgens het gemeentebestuur is er nog voldoende ruimte. Dat meldt het college naar aanleiding van vragen van raadslid Monique Fidom van GemeenteBelangen.

Foto: Pixabay

In februari trok ze aan de bel om meer te weten te komen over de situatie op de begraafplaatsen. “Dit naar aanleiding van vragen van verschillende inwoners waarom er geen lijst met namen beschikbaar was op de begraafplaatsen”, legt Fidom uit. “Nu moeten mensen zoeken naar een graf van een (ver) familielid of bekende. Eenmaal op zoek naar antwoorden kwam ik er achter dat het beleid al erg gedateerd was. Vandaar mijn vragen.”

In Heino is momenteel nog plek voor circa 140 graven en 65 urnen; op begraafplaats Pleegste voor circa vierhonderd graven en tachtig urnen en op begraafplaats Westdorp voor circa vijftig graven en 25 urnen. De gemeente Raalte zegt verder desgevraagd toe te gaan bekijken of het mogelijk is om een lijst op te stellen van graven met een historische betekenis. Het college wil bovendien ‘binnen afzienbare tijd’ starten met het verder uitwerken van de dienstverlening bij het begraven.

Fidom stelde verder de vraag of er een (digitaal) naslagwerk gemaakt kan worden met informatie over welke overledene er precies waar ligt. Het college stelt dat de administratie inderdaad is geautomatiseerd, maar op dit moment nog niet inzichtelijk is voor bezoekers. “Momenteel onderzoeken wij overigens in hoeverre een nieuw digitaal systeem moet worden aangeschaft. Dan kunnen wij ook bekijken in hoeverre gegevens voor derden toegankelijk gemaakt kunnen worden. Wel verwijzen wij van tijd tot tijd naar een landelijke website waar informatie te vinden is over begraven in Nederland: staging2.begraafplaats.nl.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.