Natuurbericht: Vrede bij Westerbork

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. Vandaag begeeft Sjaak zich in kwetsbaar gebied.

 Kijk wat is het hier in de omgeving van Westerbork ook hartstikke mooi. Vorig jaar was ik nog in kamp Westerbork, ook in Bergen-Belsen trouwens, en nu ik hier wandel denk ik weer terug aan die ellende al meer dan 75 jaar geleden. Wat een gruwelijke waanzin. Maar dan denk ik ook aan de bevrijding door de Tommies op 12 april 1945 met de toen nog ca 850 aanwezige gevangenen.

Wat een ontlading moet dat zijn geweest. De uitgedeelde sigaretten en chocola. Dronken van geluk en dansend met broden onder de arm. De vlag werd gehesen en het Wilhelmus werd gezongen. Wat een onverwachte afsluiting. Van het voorportaal van de hel naar het vieren van de vrijheid. Het verschil tussen leven en dood.

Ik loop over het kort gemaaide gras van het schouwpad. Er is alarm in de lucht. Veldleeuweriken stoppen met parachute springen. Pinken gaan over van draven naar galopperen en remmen plots af bij het stroomdraad. Kieviten gaan an masse op de wieken. Enkele kraaien liggen op de loer. Kievitseieren en jonkies vinden ze lekker. Ik ben de verstoorder van de vrede hier en moet snel doorlopen voor er doden vallen.

Gelukkig, hé hé, ik ben op de verharde weg. Maar dan! Recht voor me, op amper honderd meter, grazen een paar reeën tegen de bosrand. Mooi laten gaan! Niet storen! Maar links is opnieuw paniek. Een geelgorsvrouwtje. Zij ligt zogenaamd gewond op de weg en wil mij op deze manier weglokken bij haar jongen. Nog nooit heb ik dit gedrag bij een zangvogel gezien! Ik ben de belager, maar waar zijn de jonkies dan? Een geelgors kan in een greppel nestelen, maar ook net zo goed in een struik. En ja hoor, achter mij hebben we het mannetje ook. Met een snavel vol insecten verdwijnt hij pijlsnel in een mooi bloeiende meidoornstruik.

En daar komen een paar fietsers en is het probleem ineens opgelost. Reeën weg en geelgorzen ook weg. Maar het is weer feest in de lucht. De kieviten, geelgorzen en veldleeuweriken zingen weer het hoogste lied.

De schrik zat er goed in, maar gelukkig is de vrede is weergekeerd…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.