Natuurbericht: Natuur aan de muur

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. Vandaag is Sjaak even bezig met onder meer het inventariseren van roofvogels in het gebied.

Zo, lekker weg op de fiets vanmorgen. Maar eerst moet het dikke vest van de kapstok want het is best fris. Kijk het pimpelmeesje bij de buren, maar ook die in mijn nestkastje hebben jonkies. Ze gaan gelijk op. Minder leuk is dat de eksters het merelnest in mijn achtertuin geplunderd hebben. Maar wat een geluk. Ze zijn verhuist naar de voorkant en zitten nu lekker veilig bij de voordeur van de buren. Daar was nog ruimte in de prachtige muurkrans en daar komt geen rover meer bij. Het vervolglegsel telt opnieuw vier eieren.

Nu maar eerst naar een van de torenvalkkasten voor een spoedreparatie. Uit de nestkast is een bodemplankje gevallen en daarmee is het hele legsel naar de filistijnen gegaan. De torenvalkjes zijn nog in de buurt en ook hier kan best nog een nalegsel komen.

Zo eindelijk ben ik bij het reservaat. Een snel inventarisatierondje voor het middageten moet nog net  kunnen. Een jongedame komt aanrijden. Ze wil een wandelrondje doen maar wacht nog op iemand. Prima, maar ik trap ‘m an.

Eerst maar bij het buizerdnest kijken. Het vrouwtje vliegt af en onder het nest liggen poepspetjes. De jongen zullen zo’n zes dagen oud zijn. Verderop zit in het sparrenbosje een sperwer te broeden. In de eerste week van juni zullen hier een vijftal jongen zijn.

Kijk hier eens! Een latrine van een das. Das interessant! Iets verderop vliegt opnieuw een buizerd van het nest. Oké, dat ziet er goed uit. Nu nog even langs het haviksnest en dan steek ik even binnendoor naar de hoge populieren. Het domein van de mooie boomvalkjes.

Oei, da’s jammer. Het oude boomvalkennest is uit de populier gewaaid. Poeh, dat word nog zoeken naar het nieuwe nest. Nu maar snel huiswaarts. Kijk ginder, daar komt de jongedame van straks met een jongeman aangewandeld. Lekker samen in de natuur en vooral oog voor elkaar. Even bijpraten, oei, op anderhalve meter? Tja, heel soms kun je corona maar zo vergeten…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.