Natuurbericht: Boerenveensche Plassen

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. Vandaag heeft Sjaak even de tijd genomen om weer wat in balans te komen in deze voor hem bewogen weken. 

Vanaf het stroomgebied van het Oude Diep is het maar een klein stukje lopen naar de Boerenveensche Plassen. Over de harde weg met de mooie berken loop ik langs een grote veestal. Voor het hek staan een honderdtal rood- en zwartbonte koeien te wachten om de weg over te steken. De veehouderij staat op de nominatie om gesaneerd te worden zodat beide natuurgebieden samen getrokken kunnen worden. Kijk daar ligt een kwelplek in het weiland! Glashelder grondwater sijpelt hier naar boven.

Hier gaan we het spoor over en daar achter het veerooster zijn we op de Boerenveensche Plassen. De Kerkweg of ‘Dooddijk’ is een rond klinkerweggetje dat  dwars door het natuurgebied loopt. Voeger werden de doden over dit hoge weggetje naar de begraafplaats gedragen.

Zo, hier op het bankje kan ik het wel even volhouden. Wat een rust, wat een stilte en wat een uitzicht. Het uitgestrekte heideterrein met vennetjes, veenputten en venige laagtes geeft langzaam z’n geheimen prijs. Het is een eldorado voor vele vogels. Ik zie een witte kwikstaart, een witte buizerd, veel meeuwen op de achterste plas, een koppeltje wilde eenden, in de verte een jagende bruine kiekendief, een overvliegende ooievaar, verschillende watervogels en ook kieviten bij de plas en dichtbij enkele veldleeuweriken.

Tja, de natuur ligt hier voor het oprapen. Het kan niet op. Soms moet je er gewoon eens bij gaan zitten. Ook de bijzondere waarneming van de lepelaar voor me op de plas, samen met deze Schotse hooglanders, neem ik nog mooi even mee en dan moet ik echt gaan. Ik heb niet alleen een zere kont van het zitten maar het begint ook nog eens te regenen…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.