Met de groeten uit Antarctica en Argentinië

Avonturier Jasper Nijland uit Ommen werkt na omzwervingen nu op boerderij in Argentinië

OMMEN/ PAVON – “Een van jongs af aan grote avontuurlijke droom die werkelijkheid gaat worden”, zo omschreef Jasper Nijland (35) uit Ommen eind vorig jaar zijn reisplannen. In december stapte de amateurfotograaf en avonturier aan boord van het Nederlandse Tallship ‘de Bark Europa’ om de oversteek naar Antarctica te maken. Tussen de pinguïns en ijsschotsen waande hij zich op een andere planeet. Inmiddels is hij in Argentinië, waar hij, werkend op een boerderij, de coronacrisis afwacht.

Jaspers zeilexpeditie begon in de Chileense stad Punta Arenas. Daar kreeg hij echter een tegenvaller te verwerken. De gehuurde zeilkleding bleek niet beschikbaar en Jasper moest halsoverkop nieuwe spullen regelen. Uiteindelijk kwam alles goed en brak het moment aan waar hij zo lang op gewacht had, hij ging aan boord. “De spanning liep op, je weet niet wat je te wachten staat”, vertelt Jasper. Een toost op Neptunes luidde de start van de zeilexpeditie in.

Alleen maar achteroverleunen was er niet bij en dat was voor Jasper ook juist de bedoeling. Op deze zeilexpeditie werken de passagiers mee met de bemanningsleden. In shifts van vier uur werken en acht uur rust wordt er 24 uur per dag in teams gewerkt. Fris aan boord stonden dan ook talloze trainingen op het programma. “Heel veel touwen, knopen, zeiltrainingen, klimmen in de mast, alles kwam voorbij. Ik had me goed ingelezen, maar er ging een nieuwe wereld voor mij en mijn medepassagiers open. Passagiers van jong tot oud, afkomstig vanuit de hele wereld, maar getrokken door hetzelfde avontuur.”

Drake Lake

Een van de spannendste delen van de tocht naar Antarctica is de oversteek over de Drake Passage. Deze zeestraat staat bekend om zijn uitersten. “Een passage kan heel rustig verlopen, dat noemen ze een Drake Lake, of heel ruig met metershoge golven, een Drake Shake.” Als echte avonturier hoopte Jasper op het laatste. “Maar de elementen van de natuur heb je niet in de hand.” De Ommenaar werd getrakteerd op een Drake Lake. Maar in het zonnetje, kijkend naar een diepblauwe zee, genoot hij met volle teugen.

Zijn tocht ging verder langs de Shetland eilanden. De temperatuur daalde en het landschap veranderde. De rotsachtige omgeving van de eilanden ging over in het Antarctisch landschap. “Het overtrof al mijn verwachtingen, met open ogen bekeek ik alles. Het voelde als een andere wereld. Ik was overdonderd. Al die stille ruimte om je heen, ik werd er gewoon stil van.” Jasper was tijdens zijn expeditie volledig afgesloten van de wereld. Geen telefoon, geen internet en dat was een goede ervaring. “Ik vond het erg fijn. Je komt erachter hoeveel grip het op je leven heeft.”

Mast

De tijd in Antarctica bestond voor Jasper uit vele hoogtepunten. Wodka drinken in de meest zuidelijke bar ter wereld, walvissen spotten, pinguïns fotograferen, aan het roer staan van het immense schip. Maar een letterlijk hoogtepunt was het beklimmen van de masten. “Als klein jongetje hield ik al van klimmen, mijn ouders werden eens gebeld met de melding dat ik bovenin de steigers van de Sassenpoort (Zwolle) zat toen deze onderhoud kreeg. Nu was ik uren in de 27 meterhoge mast te vinden en keek naar zeehonden die op ijsschotsen voorbij kwamen drijven.”

Na al deze ervaringen stond de onvermijdelijke terugreis op het programma. Zijn hoop op de Drake Shake kwam uit. Hij waande zich terug in de tijd als ontdekkingsreiziger. De adrenaline schoot door zijn lijf en met golven van zes meter hoog kon hij ervaren hoe ruig het er aan toe kan gaan. “Het was machtig en spannend. Alles wordt een uitdaging, naar de wc gaan, eten en slapen. Het schip werd bijna een duikboot. Dit was echt avontuur.”

Nieuw avontuur

Na de spectaculaire terugreis kwam het schip aan in Ushuaia, de zuidelijkste stad van Zuid-Amerika. Hier werd geproost op een veilige terugkomst en scheidden de wegen van Jasper en zijn reisgenoten zich. Voor Jasper was dit het einde van deze expeditie, maar ook het begin van een nieuw avontuur. Hij ging op de bonnefooi en voor onbepaalde tijd reizen door Zuid-Amerika. Van januari tot maart reisde hij door Uruguay, Paraguay, Chili, Brazilië en Argentinië. In Buenos Aires verbleef hij voor langere tijd en ontdekte alle uithoeken van de stad. Kameraad Martijn haakte een deel van de reis aan om samen de mooiste plekken te verkennen.

Corona

In maart kwam ook in Argentinië het coronavirus steeds dichterbij. “Ik dacht: wat zal ik doen?” Eerder tijdens zijn reis had hij een bezoek gebracht aan kennissen van Martijn met een agrarisch bedrijf op het platteland in Argentinië. Hij besloot om te vragen of hij daar tijdelijk kon helpen. Zonder tijdsplan vertrok hij naar de boerderij waar hij nu al negen weken zit. Kort na aankomst werd een volledige lockdown afgekondigd en kon hij het dorp niet meer uit.

Geen probleem voor de avontuurlijke Jasper want ook op kleine schaal is genoeg avontuur te vinden voor de Ommenaar. “Ik verveel me geen moment. Ik kan mijn steentje hier bijdragen en ook voor fotografen is het hier een paradijs.” Gevangen voelt hij zich dan ook allerminst. De lockdown in Argentinië duurt zeker nog tot 25 mei en tot 1 september vertrekken er geen commerciële vluchten. Na vijf maanden verveelt Zuid-Amerika Jasper nog niet. Vooral in Argentinië heeft hij nog genoeg plekken op zijn verlanglijstje staan, die na de lockdown een bezoek waard zijn.

Jaspers avonturen zijn te volgen via Instagram.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.