Lauk: Sallandse Boer

Nauwelijks opgemerkt publiceerde Overijssel de resultaten van een Wagenings onderzoek naar het aantal boeren in Overijssel vroeger, nu en in 2030. Dat de (verwachte) afname groot is, dat was bekend, maar het blijven zorgwekkende getallen. Van de huidige ruim 6500 agrarische bedrijven (telling van 2018) in deze provincie zullen er naar verwachting in 2030 nog ongeveer 4850 over zijn. Ik denk zelf dat het er eerder minder dan meer zullen zijn. Het huidige kabinet wil bijvoorbeeld 1 miljoen nieuwe woningen bouwen en de natuurgebieden vergroten.

Omdat we in een klein en drukbevolkt landje wonen is duidelijk waar die ruimte gevonden moet worden; bij de landbouw dus. Verder is er de vrees dat kapitaalkrachtiger sectoren zoals bouw en bedrijfsleven de stikstofruimte uit de landbouw massaal opkopen. Het verklaart waarom afgelopen half jaar de boerenprotesten zo fel en massaal waren. De voortdurende kritiek van veel groepen en politieke partijen op die gifspuitende, dierenmishandelende en geldzuchtige boeren, aangevuld met stalbezettingen, motiveerde extra.

In de jaren 80 sprak toenmalig landbouwminister Gerrit Braks in de Leeren Lampe duizend boze Sallandse boeren toe. Dat ging over de superheffing, later bekend als de (nu verdwenen) melkquotering. Er komt een tijd dat er minder dan 100.000 boeren en tuinders zullen zijn, zo waarschuwde de inmiddels overleden Braks die als ‘Brabants boerke’ meesterlijk was in het bespelen van zijn agrarische gehoor. Die voorspelling vonden wij, de aanwezige boeren, burgers en journalisten, destijds zwaar overdreven. Er waren toen ruim 150.000 boeren en tuinders in Nederland. Achteraf was hij nog te voorzichtig. Anno 2020 zijn er zo’n kleine 55.000 boeren en tuinders in Nederland. En met dit tempo is dat straks gehalveerd.

Lang niet iedereen zal dat betreuren. Voedsel kunnen we overal kopen, vlees hoeft sowieso niet, het platteland is om te wandelen en fietsen, natuur en het oplossen van de woningnood zijn veel belangrijker, het mest-, klimaat-, stikstof en alle andere milieuproblemen zijn opgelost en de regenwouden van de Amazone hoeven niet meer gekapt te worden. Heerlijk als je het leven zo simpel kunt maken, al klopt er weinig van.

Stel eens dat we bij een volgende pandemie net als nu met die mondkapjes met de pet in de hand aan andere landen om voedsel moeten smeken? Want zelf maken we dat niet meer omdat het elders veel goedkoper kan. Het is weinig hoopgevend dat voedsel van buiten Europa al vele jaren bij controles meer restanten van bestrijdingsmiddelen bevat dan hier geproduceerd voedsel. Maar actievoeren tegen boeren in verre buitenlanden is natuurlijk niet zo makkelijk.

Het is symbolisch dat er dit jaar bij Stöppelhaene geen Sallandse Boer zal zijn. Weidevogelboer Marcel Strijtveen uit Liederholthuis mag nog een jaar in functie blijven dankzij de coronacrisis. Als het Sallands Oogstfeest 100 jaar wordt zijn er misschien wel helemaal geen Sallandse boeren meer. Of boerinnen want het wordt hoog tijd voor een Sallandse Boerin bij Stöppelhaene.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.