Ingezonden: De omgevingsvisie in Raalte

De Raalter gemeenteraad heeft recentelijk het concept van de hierboven vermelde Omgevingsvisie gepubliceerd. Tot en met 10 juni is het mogelijk daarover een zienswijze in te dienen. Ik heb dat inmiddels gedaan en ik raad iedereen die daarbij belang denkt te  kunnen hebben, aan dat ook te doen. De definitieve omgevingsvisie is namelijk de basis van het volgende beleidsstuk: het omgevingsplan dat, binnen niet al te lange tijd, de huidige bestemmingsplannen gaat vervangen.

Als je het ontwerp doorleest kom je wellicht tot de conclusie dat het voor een groot deel bestaat uit in kinderlijke taal gegoten gebakken lucht. Kinderlijke taal wordt in de meeste gevallen gebezigd door organisaties die ervan uitgaan dat de doelgroep hen anders niet begrijpt. Koningin Maxima zou misschien zeggen: “een beetje dom” is.

Zo wordt er bijvoorbeeld gerept over achttien zogenoemde “luistervinken” die aan het werk zijn geweest om er achter te komen wat “jij” belangrijk vindt en waar ”jij” je zoal zorgen over maakt. Deze luistervinken zijn ongetwijfeld ook bij de vele lezers/lezeressen van deze site langs geweest en de suggesties die deze hebben gedaan zullen vast en zeker terug te vinden zijn in het ontwerp.

Wat mijzelf betreft? Ik heb met veel moeite begrepen dat het Raalter buitengebied vooral een verdienmodel moet worden.

Ik las teksten als “ons buitengebied (is) een divers en modern productie- en werklandschap” en “innovatie, technologie, klimaatdiensten en duurzame energieopwekking maken nadrukkelijk onderdeel uit van het nieuwe verdienmodel van ons buitengebied, evenals brede nevenactiviteiten”.

Al lezend zag ik mezelf in gedachten al fietsen langs al die weidelandschappen vol met “schitterende” zonnepanelen. Daarbij schoot me het bekende gedicht van Hendrik Marsman te binnen: ‘Denkend aan Holland’, maar dan in iets aangepaste vorm. Ik kwam niet verder dan “Denkend aan Raalte/zie ik brede installaties/traag vol glyfosaat/door productielandschap gaan”.

Oh ja, in een bijzin wordt ook nog een beetje “aandacht voor natuur en landschapswaarden” gevraagd, maar nergens wordt vermeld hoe daaraan vorm moet worden gegeven. Jammer, want aandacht kan ook betekenen dat die waarden zullen worden verminderd.

Omdat ik me niet wil overgeven aan cynisme, heb ik toch besloten een zienswijze in te dienen en daarbij verzocht om in de definitieve omgevingsvisie

 1. de doelstelling op te nemen het realiseren van megastallen te beperken, maar de biologisch-dynamische landbouw en de extensieve veehouderij te bevorderen;
 2. het streven te vermelden naar een wezenlijke vermindering van het gebruik van landbouwgiffen en het voorschrijven van spuitvrije zones in de nabijheid van gevoelige objecten zoals woningen;
 3. het bevorderen van natuur en biodiversiteit als doelstelling vast te leggen en daarbij te vermelden dat deze, alsook de onder 1 en 2 vermelde doelstellingen, in het eerstvolgende omgevingsplan moeten worden geconcretiseerd.

Ik heb niet de illusie dat met mijn zienswijze rekening zal worden gehouden – b&w van Raalte houden immers niet zo van kritische burgers – maar ik hoop wel dat hierover in de gemeenteraad, op grond van enkele verkiezingsprogramma’s – ik heb daar al eens eerder naar verwezen, een pittige discussie zal ontstaan. Niet geschoten is immers altijd mis.

Hans de Kort
Raalte

 

 

5 REACTIES

  • Dag Hendrik,
   Het klopt dat je dit pleidooi, wellicht in iets andere bewoordingen, al eens eerder hebt gelezen.
   Je schrijft dat de boodschap niet echt wordt begrepen, maar dat is mijns inziens niet juist. We kunnen er zeker van zijn dat de Raalter politiek de boodschap wel degelijk begrijpt, maar dat ze er om het woord maar in een andere betekenis te gebruiken, totaal geen boodschap aan heeft.

   • En de gemeente weigert, ondanks de oproep van de boeren, het te laten regenen. Nu snap ik al die mensen die meedoen aan “Ik vertrek” ook beter…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.