Ingezonden: Een bijzondere dodenherdenking in Heino

Het was een heel bijzondere dodenherdenking dit jaar. Waren we eerder nog volop aan het voorbereiden om dit jaar op speciale wijze aandacht te schenken aan 75 jaar vrijheid en hierin ook de herdenking, moesten we helaas de activiteiten rondom dit gebeuren afgelasten door het coronavirus.

Een vreselijke domper voor iedereen die zo druk was geweest met de voorbereidingen hiervan. Maar helemaal niks doen, dat kan natuurlijk niet. Zo hebben we dan toch op 4 mei bloemen gelegd en een kort moment van stilte gehad bij het monument aan de Rozendaelseweg. Als eerste de wethouder met een lid van het 4 mei comité. Dit werd ook opgenomen, zodat de beelden hiervan in de avond te zien waren op internet.

Vervolgens hebben andere leden van het 4 mei comité ook bloemen gelegd en ook een kort moment van stilte gehouden. De werkgroep van 75 jaar Vrijheid Heino had eerder op de dag al een bloemstuk gelegd. Ondanks dat het niet was zoals anders, was het toch een heel bijzonder moment. Door de stilte heen klonk af en toe een vogel, meer niet. Intens denkend aan alle gevallenen sinds de Tweede Wereldoorlog. In de avond hoorden we dwars door de stilte, vlak voor 20.00 uur op verschillende plekken in Heino de taptoe klinken. Na de 2 minuten stilte gevolgd door het Wilhelmus.

Dit bijzondere moment was tot stand gekomen dankzij Ons Genoegen. Hoe mooi om buiten te staan en van verschillende kanten dezelfde klanken te horen. Alleen maar toch samen! Ik denk dat we  op deze bijzondere 4 mei samen nog bewuster hebben stilgestaan bij deze herdenking.

Heel speciaal, juist door het eenvoudige.

Natascha Berendijk
4 mei comité

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.