Impact corona: stress, maar ook zo normaal mogelijk doorleven

ZWOLLE – Ruim een kwart van de deelnemers aan het onderzoek van GGD IJsselland naar de impact van het coronavirus op het dagelijkse leven ervaart stress: 32 procent van de vrouwen en 17 procent van de mannen. Aan het onderzoek deden in totaal 3.358 mensen mee.

Ouders met jonge kinderen lijken wat extra vatbaar voor stress. Daarbij noemt GGD IJsselland een percentage van 37 procent. Ouderen boven de 65 ervaren juist relatief weinig stress. Ongeveer een vijfde van de deelnemers geeft aan minder goed te slapen door de ‘coronasituatie’. Deelnemers maken zich het meeste zorgen over of anderen de maatregelen goed opvolgen: bijna 60 procent is hierover (heel erg) bezorgd. Ook is ruim de helft van de deelnemers (heel erg) bezorgd over de economische situatie in Nederland. Daarnaast zijn er zorgen over de gezondheid van familieleden.
Ruim de helft van de deelnemers probeert zo normaal mogelijk door te leven. Een kwart ervaart in deze periode tijd voor reflectie en bezinning. Aan de andere kant zegt 27 procent dat de huidige situatie het leven op z’n kop zet. 60 procent van de deelnemers voelt meer saamhorigheid om zich heen. Meer dan de helft geeft aan nu minder sociale contacten te onderhouden.

Maatregelen

Driekwart van de deelnemers vindt dat er (een beetje tot zeker) voldoende maatregelen zijn genomen. Meer dan 95 procent geeft aan anderhalve meter afstand te houden, geen handen te schudden en regelmatig de handen te wassen met water en zeep. 75 procent gaat niet op bezoek bij mensen buiten het gezin. Onder de groep 19-34 jaar is dit percentage 61 procent.
Een derde van de deelnemers had op het moment van deelname klachten als hoesten, neusverkoudheid en/of vermoeidheid. 12 procent denkt het virus te hebben (gehad). Bijna 30 procent denkt in de komende zes maanden ziek te worden.

Van de deelnemers beweegt 40 procent minder door de ‘coronasituatie’. Wel komt een derde meer buiten. Ook geeft een derde aan bewuster te leven. Het merendeel van de mensen leeft niet minder gezond: zij gaan niet meer roken, drinken of ongezonder eten.

Berichtgeving

Het grootste deel van de deelnemers (89 procent) vindt de landelijke berichtgeving (heel) duidelijk. Ongeveer driekwart van de deelnemers ervaart de berichtgeving als heel betrouwbaar. Ruim 60 procent vindt de informatie (heel) volledig en 14 procent vindt de informatie (heel) onvolledig. Deelnemers geven aan de informatie voornamelijk te verkrijgen via de televisie (85 procent).

Van de deelnemers aan het onderzoek in de regio IJsselland is 75 procent vrouw en 25 procent man. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers is 50 jaar. De komende periode gaat GGD IJsselland meer vragenlijsten uitzetten om de impact van de coronacrisis op het welzijn en de gezondheid van inwoners te monitoren. Met behulp van de resultaten wordt gekeken waar de behoeftes liggen op het gebied van zorg en informatievoorziening. Hier adviseert GGD IJsselland vervolgens gemeenten en andere organisaties over.

Bekijk de factsheet van het onderzoek op staging2.ggdijsselland.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.