Gewoon Carolien: 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. Nederland staat stil bij de bevrijding van toen en de vrijheid van nu en voor de toekomst. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties. En wat leefden we in volledige vrijheid.

We konden buiten spelen, schommelen, openbaar vervoer gebruiken, knuffelen, aanraken, en ondeugend zijn. De feestjes, de uitjes, de ontmoetingen, naar school gaan en samen studeren en gewoon wandelen wanneer en met wie we dat wilden. Een dagje sauna, of zomaar een weekendje weg zonder beperkingen. We konden dansen op een feestje, zonnen op het strand, winkelen zonder beperkingen, evenementen organiseren en bezoeken en met veel mensen tegelijk met biertjes en wijn erbij samenscholen. We konden ondernemen en werken en hadden plezier met onze collega’s bij de koffiemachines. We konden de kleren dragen die we wilden en hoefden geen speciale kleding met mondkapjes en handschoenen aan. We konden naar onze lieve oudjes en ze kussen en knuffelen zoals we dat wilden.

Voorheen kon gewoon veel zonder dat je er bij na hoefde te denken of het wel mag.  En als ik nu iets doe wat niet mag dan moet ik waakzaam zijn. Als we het nu doen zijn we asociaal en brengen we anderen in gevaar. Worden we door andere mensen aangesproken, omdat zij dan nog strikter of anders de regels van de overheid volgen. Er bestaat al een heuse kliklijn. En nu is het niet vanwege een oorlog, maar vanwege angst voor de gezondheid. Weer angst. En nu staan we, 75 jaar later, soms lang in de rij om op onze beurt te wachten. Niet omdat er (gelukkig) onvoldoende eten is, maar vanwege de beperkingen.

Mogelijk zoek je nu kiertjes tussen de regels om tussendoor te piepen zodat je mogelijk onzichtbaar je eigen wijze gang te gaan? Moet je nog steeds opletten voor gevolgen. Zijn we nu 75 jaar later vrij?   De maatschappij dat ben ik, dat ben jij. Gaat dit over of is dit alles over een jaar gewoon normaal? Is dit ons nieuwe leven?  Is dit alles inderdaad voor ons aller bestwil? Is dit goed voor onze economie? Is dit vrijheid?

 Dit jaar is er weer een dodenherdenking. Herdenken we ook de zielen die door corona zijn overgegaan? Luister je (ook) naar je binnenste of alleen naar dat wat je opgelegd krijgt? ‘Vieren’ we de bevrijding en de vrijheid op 5 mei? Mogen en kunnen we dat vieren?   

Ik wens je goede dagen met alle innerlijke vrijheid om jouw persoonlijke afwegingen te maken.

Reageer gerust;
info@carolienjonkman.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.