Gerlant: Brokkenmakers

In Markelo hebben ze het voor elkaar: lokale Statenleden Annemieke Wissink (PvdA) en Dinand Leferink (VVD) willen dat Gedeputeerde Staten (GS) onderzoek doet naar de mogelijkheden van het verplaatsen van diervoederfabriek ABZ uit het dorpscentrum. Dat schrijft het Twentse weekblad De Roskam  afgelopen week.

“De belangrijkst argumenten zijn evenwel dat de pompeuze fabriek midden in het dorp een sta-in-de-weg is, de centrumontwikkeling in Markelo belemmert en debet is aan gevaarlijke (vracht)verkeerssituaties” en “De provincie heeft op al deze punten een vinger in de pap: uitplaatsing bedrijven, aantrekkelijke winkelcentra en een veilig en gezond leefklimaat. Benadrukt wordt dat sprake is van een historisch gegroeide situatie en het bedrijf geen blaam treft.”

In een persbericht wordt verder opgevoerd dat Wissink in haar tijd als raadslid in de gemeente Hof van Twente er al mee bezig was en Leferink er geboren is. In mijn allereerste verbazing kwam ik niet verder dan: “wat een stelletje brokkenmakers.”

Provinciale politiek gaat ergens over. De Staten nemen beslissingen over dingen, vooral over ruimtelijke ordening in de hele provincie. De 47 Statenleden zijn dan ook -als het goed is- een afspiegeling van die provincie en ze weten wat er leeft.

Zo is er deze week een motie van Forum voor Democratie (FvD) aangenomen die bepaalt dat het college van Gedeputeerde Staten moet inzetten op zonnepanelen op daken en een wildgroei van zonneakkers in Overijssel moet tegenhouden.

Ook gaan zij over de uitbreiding van het provinciale wegennet en bijvoorbeeld de Regionale Energie Strategieën (RES). Kijk, dan hebben we het dus ergens over. Wat de Staten belangrijk vinden, is dat er voor die RES een participatietraject wordt uitgevoerd. Daarbij wordt uw stem gehoord. Een brede gedragenheid in de omgeving acht men wenselijk.

Gemeenten hebben nu een bod gedaan en uiteindelijk bepalen de Staten waar er wel en waar er geen windmolens komen. Of het wenselijk is om in deze coronatijd daar nu beslissingen over te nemen is de vraag. Er kwam een motie over, maar dat coalitie vindt dus van wel.

De oppositie wil de miljoenen die de groene evolutie kosten nu eerst besteden in de groei van de economie, de banen en baanbehoud. De coalitie denkt dat met veel geld nu van elke kok of muzikant een zonnepanelenmonteur te maken is.

Het FvD-voorstel werd toegelicht met voorbeelden uit Twente, zoals eigenlijk altijd het geval is als deze mannen iets te melden hebben. Wat je ze echter na moet geven, is dat hun voorstellen uitrolbaar zijn in heel de provincie. En dan kom ik bij de brokkenmakers. In Raalte zit midden in de dorpskern de fabriek van Booijink, met ook vestigingen in Luttenberg en Rijssen. Er is een jarenlange politieke wens om deze fabriek te verplaatsen.

De Stentor schreef er in 2009 al over. Booijink wil wel meewerken, maar in 2009 werden de kosten al geraamd op 25 miljoen euro. Niet te betalen dus. Wethouder Wagenmans pareert dan ook elke keer de vragen van zijn fractie omtrent dat onderwerp. Hij haalt dan ook aan dat er met de provincie gekeken wordt, maar dat het ‘moeilijk, moeilijk, moeilijk’ is. De laatste keer in januari van dit jaar.

Nu moet het college van Gedeputeerde Staten, in tijden van de corona- en stikstofcrisis en een krimpende arbeidsmarkt, onderzoek gaan doen naar de verplaatsing van een fabriek. En dat -naar wat we mogen aannemen- gaat minimaal 25 miljoen kosten, alleen omdat er toevallig twee Statenleden even vergeten zijn dat ze er voor de hele provincie zitten.

Wat Raalte niet heeft, zijn lokale Statenleden. Wat we wel hebben is een gedeputeerde economie. Ik hoop toch dat Eddy van Hijum toen dit briefje binnenkwam, deze Statenleden even snel een mailtje heeft gestuurd waarin hij ze vertelt dat hij aan deze flauwekul niet mee gaat doen. Dat hij daar geen dure ambtelijke uren aan ging verkwisten en hij de miljoenen nodig is om de werkloosheid te bestrijden.

En als dat niet is gebeurt, mag ik toch lijden dat Rijssenaar én landbouw-gedeputeerde Gert Harm Ten Bolscher ze een duidelijk mailtje heeft gestuurd. Ook daar zit Booijink aan de Molendijk, midden in het dorp. Gert Harm die druk bezig is met het bestrijden van de stikstofcrisis en er voor moet zorgen dat er boeren in Overijssel overblijven, zodat de brokkenmakers van Booijink aan het werk kunnen blijven. Ook hij is die miljoenen wel nodig.

Kom op Annemieke en Dinand. Ik kan veel hebben, maar aan deze politieke zelfprofilering doe ik niet mee. Het podium krijg je wel.

gerlant@regiobode.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.