Extra steun recreatiesector aangaande afstand

REGIO – Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben naar aanleiding van de coronacrisis het al eerder voorgestelde investeringsprogramma voor de vrijetijdssector aangepast. Dat is gebeurd in samenspraak met de sector, verenigd in Gastvrij Overijssel. Het aangepaste voorstel wordt op 20 mei en 3 juni besproken door Provinciale Staten. Met het investeringsprogramma is een bedrag gemoeid van 6,7 miljoen euro.

Met de aanpassingen willen Gedeputeerde Staten het bedrijfsleven in de sector helpen om te herstellen van de coronacrisis. Horeca-, toerisme- en recreatiebedrijven worden namelijk zwaar geraakt. “De omzetdaling in de sector is enorm groot”, zo stelt Jan Ybema, voorzitter van Gastvrij Overijssel. “Het voorbestaan van de Overijsselse vrijetijdsbedrijven is dan ook aan de orde!”

De aanpassingen betreffen onder andere de volgende punten. Zo moeten de ondernemers in de sector nu ook ondersteuning krijgen bij het inspelen op de regels omtrent het anderhalve meter afstand houden. Ook komt er versnelde aandacht voor een betere spreiding van toeristen en recreanten over de provincie. Daartoe wil Gastvrij Overijssel versneld en versterkt inzetten op route-apps, die hierbij een rol kunnen vervullen en die gekoppeld worden aan toeristische bedrijven en de database van Marketing Oost. Wordt het op één plek te druk, dan kan de content worden aangepast, zodat toeristen wordt geadviseerd om ergens anders te gaan recreëren. Daarnaast worden campagnes om toeristisch publiek naar Overijssel te halen geschrapt en omgezet in campagnes om dicht bij huis te recreëren.

Voor arbeidsmarktvraagstukken moet de verbinding met het ontwikkelfonds van de Regio Zwolle en het Twents fonds voor Vakmanschap gezocht worden. Veel werknemers hebben nu niks te doen, maar zijn na de crisis weer nodig. De sector is er dus bij gebaat om hen geïnteresseerd te houden voor het werk. Dat kan bijvoorbeeld door ze nu scholingstrajecten aan te bieden. Ook zijn trajecten denkbaar waarbij met name nieuwkomers in de sector naast een opleiding en een baan ook huisvesting wordt aangeboden. Dat gebeurt onder andere al op Texel en de recreatiesector in Giethoorn en omgeving is hier erg geïnteresseerd in. De twee genoemde fondsen kunnen hierin een rol spelen. Beide fondsen kennen een forse rijks- en provinciebijdrage vanuit de zogeheten regiodeals.

Tenslotte moeten er ook scenario’s worden gemaakt voor de ontwikkelingen in de markt in de komende periode. De voorgestelde aanpassingen kunnen rekenen op instemming van de recreatiesector, zijn over het algemeen budgetneutraal en de cofinanciering van bedrijven en gemeenten bij het plan blijft gehandhaafd. Gedeputeerde Roy de Witte: “We hopen en verwachten dat hiermee zicht komt op nieuw perspectief voor ondernemers. Maar het zal nog een lange, zware periode worden voordat de sector is hersteld.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.