Expert over ‘fraude’ bij mega-aanbesteding Keolis: ‘Dit is liegen tegen de provincie’

REGIO – Een mega-aanbesteding voor busvervoer in onze regio, vorig jaar gewonnen door vervoerder Keolis, is mogelijk op frauduleuze wijze tot stand gekomen. Er zouden geheime afspraken zijn gemaakt met Chinese bedrijven bij de aankoop van 300 elektrische bussen. Aanbestedingsexpert Wouter Stolwijk vermoedt grote gevolgen: “Er is gelogen tegen de provincie.”

Vervoerder Keolis uit Deventer sleepte vorig jaar september een mega-aanbesteding in de wacht voor het regionale busvervoer ter waarde van 900 miljoen euro. Het winnen van de busconcessie IJssel-Vecht betekende dat de vervoerder vanaf eind van dit jaar zou gaan rijden met 300 elektrische bussen op de Veluwe, in Midden-Overijssel en Lelystad.

Frauduleuze afspraken met Chinezen

Keolis gaf de Chinese bedrijven BYD en het van oorsprong Nederlandse Ginaf de opdracht voor de levering van de elektrische bussen. Uit onderzoek van onderzoeksplatform Follow the Money (FTM) blijkt nu dat er frauduleuze, geheime afspraken (zogenoemde sideletters) zijn gemaakt met de Chinese fabrikanten. Deze Chinese bedrijven zouden geen boetes of rechtszaken aan hun broek krijgen wanneer de bussen te laat werden geleverd.

Bron: De Stentor

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.