Drie nieuwe Leaderprojecten in Salland van start

REGIO – Opnieuw hebben enkele projecten in Salland een Leaderbijdrage gekregen. Het geld is bestemd voor Dorpshuis de Bongerd in Welsum, dat toekomstbestendig wordt gemaakt; Kari’s Crackers in Heino, waar vier nieuwe biologische crackers worden ontwikkeld en Nieuw Veldhuis in Diepenveen waar een nieuw multifunctioneel bijgebouw met een ‘groen’ erf komt.

De projecten ontvangen alle drie een ton (50 procent van de EU, 25 procent van de betrokken gemeenten en 25 procent van de provincie). Voorwaarde voor alle Leaderprojecten is dat de initiatiefnemers zelf een even hoog bedrag investeren.

In Welsum worden basisschool Dijkzicht en de kinderopvang onder het dak van dorpshuis De Bongerd gebracht. Het project voorziet in de aanpak van de binnen- en buitenruimte van het dorpshuis, zodat die dienst kunnen doen als school-, leer-, werk- en activiteitenplein en ontmoetingsplek voor de inwoners van Welsum. Daarnaast wordt het dorpshuis voorzien van een goede isolatie en duurzame energiebronnen.

Kari’s Crackers in Heino wil samen met Sallandse boeren, scholen, cateraars en consumenten vier biologische crackers ontwikkelen. Het bedrijf werkt met mensen die lange tijd niet gewerkt hebben. Kari’s Crackers streeft met het project naar tien nieuwe werkervaringsplekken. Consumenten kunnen het hele proces van graan tot cracker volgen via video’s, social media en displays.

Nieuw Veldhuis in Diepenveen moet een woon-, werk- en zorgerf worden, waar dementerende ouderen, studenten, huishoudens en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt samenleven. Als hart van Nieuw Veldhuis willen Humanitas, IJssellandschap, Zorgkwekerij Het Nieuwe Veld en de bewoners een multifunctioneel gemeenschappelijk bijgebouw en een groen erf realiseren, waar de vaste gebruikers, bezoekers (toeristen) en bewoners uit de omgeving elkaar kunnen ontmoeten.

Zie ook staging2.dekrachtvansalland.nl.

Afbeelding: het ontwerp voor dorpshuis de Bongerd in Welsum

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.