Dirk-Siert Schoonman beoogd dijkgraaf voor WDODelta

REGIO – Op 28 april heeft het algemeen bestuur unaniem besloten om Dirk-Siert Schoonman bij de Kroon aan te bevelen als nieuwe dijkgraaf van WDODelta. Hij volgt daarmee de in augustus vorig jaar overleden Herman Dijk op. In de afgelopen periode heeft Piet Zoon, voormalig burgemeester van onder meer Hattem en Raalte de functie van dijkgraaf waargenomen. De nieuwe dijkgraaf wordt door de Kroon benoemd voor een periode van zes jaar.

Schoonman is heemraad (lid van het dagelijks bestuur) bij Waterschap Vallei en Veluwe en heeft zitting in het dagelijks bestuur van de Unie van Waterschappen met energie, waterkwantiteit en watersysteem in zijn portefeuille. Lange tijd is hij melkveehouder geweest en actief als bestuurder bij land en tuinbouw organisaties zoals LTO-Noord. “Sinds 2015 ben ik bestuurlijk actief in de waterwereld”, vertelt hij. “Fantastisch hoe waterschappen steeds zichtbaarder zijn geworden door de grote opgaven zoals aanpassing aan de gevolgen van de klimaatverandering. Een opgave waar ook het werkgebied van WDODelta voor staat.”

Op de vacature voor een nieuwe dijkgraaf hebben 37 kandidaten gereageerd, 11 vrouwen en 26 mannen. Hiervan zijn dertien personen op het eerste gesprek geweest. De vertrouwenscommissie heeft met vijf kandidaten een verdiepingsronde gemaakt en een tweede ronde met drie kandidaten. Karst Spijkervet, voorzitter van de vertrouwenscommissie: “Het jonge waterschap WDODelta heeft gezocht naar een verbinder. Het algemeen bestuur heeft een profielschets opgesteld en op basis daarvan draagt de vertrouwenscommissie unaniem de heer Schoonman voor. Tijdens de gesprekken hebben we goed onderzocht of de kandidaat een eigentijds bestuurder is, ondernemend is ingesteld en ‘out-of-the-box’ durft te denken.”

De aanbeveling van het algemeen bestuur wordt nu ter beschouwing voorgelegd aan de colleges van Gedeputeerde Staten van de provincies Drenthe en Overijssel. Daarna gaat de aanbeveling, inclusief beschouwing, naar het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voor de voordracht voor benoeming bij koninklijk besluit.

De dijkgraaf is de voorzitter van het algemeen bestuur en van het dagelijks bestuur. WDODelta is het op één na grootste waterschap met een werkgebied in de provincies Drenthe en Overijssel. Het strekt zich uit van Assen tot en met Deventer. Het werkgebied is 255.000 hectare groot met circa 620.000 inwoners verdeeld over 22 gemeenten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.