De oorlog door de ogen van een gewone Lettelse

Marion Kogelman schrijft boek ‘Geen grip meer’ gebaseerd op oorlogsdagboek van haar oma

LETTELE/MARIËNHEEM – Marion Kogelman-Bloo uit Mariënheem heeft een boek geschreven over de oorlogsbelevenissen van haar oma Marie Groot Koerkamp uit Lettele. In ‘Geen grip meer’ verhaalt ze hoe haar oma de Tweede Wereldoorlog beleefde en gedurende die vijf jaar langzaam de grip op haar leven kwijt raakte. Vooral toen er op het eind van de oorlog Duitse soldaten bij hen thuis verbleven en er flink werd gevochten rondom de boerderij. Het boek is gebaseerd op het dagboek van Marie. Vorige week maandag werd het in Lettele gepresenteerd.

“Haar dagboek vond ik enkele jaren geleden”, vertelt Marion. “Het staat vol met verhalen over het dagelijks leven op de boerderij van mijn oma en opa en hun vijf kinderen. Waaronder mijn moeder. Zij heette net als haar moeder Marie. De boerderij van het gezin lag aan de Bathmenseweg, midden in Lettele, achter het kerkhof. Dit is de boerderij waar ik, als kleindochter van mijn oma en als dochter van Gerrit en Marie Bloo-Groot Koerkamp ben geboren en getogen. Toen mijn moeder kwam te overlijden, moest ook het huis worden verkocht en dus ruimden wij als kinderen alles op. Ik vond samen met mijn zus Mariet het dagboek van mijn oma met een schrift van mijn moeder.”

“Toen ik het dagboek en het schrift las, werd ik diep geraakt door het leven op de boerderij van mijn oma en haar gezin in de Tweede Wereldoorlog. Een tijd van angst en ellende, zoals ik in de weinige gesprekken met mama over de oorlog heb begrepen.”

Zo wordt in het boek verhaald over de angsten van Marions oma. “Het blijft de hele dag maar doordreunen”, zo schrijft ze in haar dagboek. “We horen nu dat het de V1-baan is, die dit geluid maakt. Wat een ellende. We doen ’s nachts haast geen oog meer dicht. Ik durf haast niet te slapen. Ook de kinderen slapen slecht. We worden telkens opgeschrikt door weer nieuwe V1-bommen. Je weet het niet, maar áls het verkeerd gaat, kunnen ze maar zo op ons huis vallen. Dan zijn we allemaal dood.”

Operatiekamer

Verder komen ook de controles op de boerderij aan de orde. “Als bezetenen lopen ze door het huis, terwijl wij angstig toekijken. Ze kijken zelfs in het gouddoosje. De kussenslopen op bed trekken ze gewoon los om te zien of er wat inzit. Ook de bedden doorzoeken ze helemaal. Ze halen alles overhoop, wat een ellende. Ze zijn er van half 6 ’s middags tot half 8 ’s avonds. Eindelijk geven ze het op; ze vonden niks, maar het waren wel angstige uren. Je weet nooit wat ze vinden.”

En dan begint de bevrijdding. “Ze sturen de wagens naar ons huis toe. Het is het Rode Kruis van de Duitsers. De dokter moet onze ‘beste kamer’ hebben. Die wordt ingericht als operatiekamer. Wat een toestand! En ook onze keuken… alles is voor hen. Die Duitse meid haalt onze laatste etensvoorraad vanuit de kelder naar boven. Ze pakt alles wat ze kan vinden. Ik zit daar maar in de keuken, vlakbij het fornuis, toe te kijken en kan niks doen.”

Doorgeven

De Tweede Wereldoorlog heeft grote gevolgen gehad voor het leven daarna, zo stelt Marion. “Niet alleen voor de mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Wat er in de oorlog gebeurd is, wordt ook doorgegeven door ouders op kinderen. Van mijn oma naar mama en van haar weer naar mij. Van mij naar mijn kinderen. En straks weer van mijn kinderen naar hun kinderen. Juist vanuit dat perspectief wilde ik het dagboek van mijn oma graag uitgeven. Omdat ik het verhaal graag wil doorgeven aan latere generaties.”

‘Geen grip meer” is onder andere verkrijgbaar bij de Bruna in Raalte en firma Roesink en firma Lipholt in Lettele. Het boek kost 10 euro (70 pagina’s). Voor meer info neem contact op met Marion Kogelman, mob. 06 18291938 of zie staging2.lettele.nl of staging2.marionkogelmanbloo.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.