‘De markt is dé plek voor sociale contacten’

Herman Kappert stopt als marktmeester van de gemeente Raalte

RAALTE – Wie regelmatig een markt in de gemeente Raalte bezoekt, kent marktmeester Herman Kappert vast wel. Na bijna 45 jaar als ambtenaar gewerkt te hebben, waarvan zo’n 37 jaar als marktmeester, mag Herman gaan genieten van zijn pensioen. 13 mei is voor hem de laatste werkdag. “De markt is dé plek voor sociale contacten. Dat ga ik zeker missen”, zegt hij.

“Ook ga ik natuurlijk de marktkooplieden missen. Als er wat fout gaat, krijg ik het wel van ze te horen, maar ik merk bij hen ook vaak veel dankbaarheid. In al die jaren heb ik altijd geprobeerd om de markten zoveel mogelijk door te laten gaan en heb ik vanuit het college van de gemeente Raalte veel de vrije hand gekregen. Door fijn contact met bijvoorbeeld de wethouders heb ik een prachtige tijd gehad als ambtenaar en in het bijzonder als marktmeester.”

Toen Herman in 1983 begon als vervangend marktmeester, was een lange inwerkperiode er niet bij. “De toenmalige marktmeester ging lange tijd op reis en een week later stond ik er al alleen voor. Het was een harde leerschool, maar daar heb ik nooit moeite mee gehad. In die tijd waren er drie markten waarvoor ik de marktmeester was; twee in Raalte en een kleintje in Heeten. Na de fusie met Heino kwam de markt daar er ook bij. Daarnaast is er nog het beheer van de standplaatsen voor de marktkooplieden die dagelijks over onze gemeente zijn verdeeld. Als marktmeester hoef je te niet rekenen op werkdagen van acht tot vijf uur. Je moet altijd bereikbaar zijn voor marktkooplieden, maar ook ben je het aanspreekpunt voor het college. Ik heb dit altijd als vanzelfsprekend gezien. Marktmeester zijn is overigens geen fulltime baan. Ik ben bij de gemeente namelijk begonnen als stratenmaker, deed later veel snoeiwerkzaamheden en ben daarna nog elektricien geworden. De combinatie met het werk als marktmeester is erg uitdagend, omdat iedere markt anders is. Uiteindelijk doe ik het allemaal voor de gemeenschap. En dat met veel plezier.”

Opvolger

De markt is in al die jaren flink veranderd, zo ziet Herman. “Vroeger was naar de markt gaan echt een uitje. Tegenwoordig, met alle tweeverdieners, worden de boodschappen veel sneller gedaan. Voor veel ouderen is de markt nog een echte sociale ontmoetingsplek. Daar kan ik me straks prima bij aansluiten. Het werk als marktmeester heeft mij altijd uitgedaagd en dat zal ook voor mijn opvolger Rudi Lorkeers zo zijn. Waar ik ooit als uitdaging had om de veemarkt tijdens de Stöppelhaene in goede banen te leiden, heeft Rudi nu flinke uitdagingen om de markt door te laten gaan in deze tijd van het coronavirus. Dit doet hij overigens erg goed. Ik draag met trots het stokje aan hem over. Nu kan ik nog meer gaan genieten van mijn vrije tijd. Ik ga me door al mijn vrijwilligerswerkzaamheden en mijn hobby’s geen moment vervelen. En natuurlijk zal ik nog regelmatig op de markt te vinden zijn!”

Wat doet een marktmeester?

Een marktmeester is een toezichthouder op een markt. Het is de verantwoordelijkheid van de marktmeester om erop toe te zien dat de markt verloopt zoals dat hoort. Denk aan het controleren of de juiste marktkooplieden aanwezig zijn volgens de afgegeven vergunningen, het controleren of de marktkooplieden op de juiste staanplaats staan en het controleren of de marktkooplieden de juiste waren verkopen volgens de afgegeven vergunning. Daarnaast is de marktmeester verantwoordelijk voor de marktinschrijvingen en het toekennen de standplaatsen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.