Corona door de ogen van raadslid Cynthia Roessink

Het thuiszittende raadslid van GemeenteBelangen Olst-Wijhe

Ik voel al een aantal weken sterk dat ik contact met jullie wil. De laatste weken is er zoveel veranderd. Ik heb besloten dat ik mijn ervaringen, mijn twijfels en onzekerheden gewoon met jullie ga delen.

Het eerste coronageval in Nederland; ik kan het mij als de dag van gisteren herinneren. Het was op 27 februari 2020, tijdens de NOS-uitzending over de feiten en fabels van het coronavirus. Ik heb aandachtig zitten kijken. Minister Bruno Bruins kreeg een briefje met daarop de bevestiging van het eerste coronageval in Nederland.

Daarna ging het snel. Als een olievlek verspreidde de besmettingen over ons land. Eigenlijk was het contactonderzoek niet meer zinvol. We moeten maatregelen nemen. Persconferenties werden door miljoenen Nederlanders bekeken. Het is tot op de dag van vandaag het gesprek van de dag.

Op 9 maart kreeg ik een mail van onze raadsgriffier. Dit doet de raadsgriffier elke middag, voorafgaand aan de raadsvergadering diezelfde avond. In de mail stond het volgende:

“Aanvullend is binnen het coronateam van de gemeente nu afgesproken dat wij geen handen schudden als we iemand begroeten. Dit betekent natuurlijk niet dat iemand minder welkom is, maar dat we besmetting zoveel mogelijk willen voorkomen.”

Voor ons als gemeenteraad is dat bijzonder. Voorafgaand aan de vergaderingen schudden wij elkaars handen en nu begroeten wij elkaar met een knik. Gelukkig ging de raadsvergadering nog door.

Op 10 maart ben ik naar de regionale raadsinformatieavond over beschermd wonen en maatschappelijke opvang gegaan. Deze avond werd georganiseerd voor raadsleden die geïnteresseerd waren in hoe dit in onze regio gaat. Er werd verteld wat beschermd wonen en maatschappelijke opvang inhoudt, voor wie dit is en wanneer dit plaatsvindt. Ook werd er gesproken over de samenwerking tussen de vijf gemeenten.

Dezelfde dag kregen wij een mail van de GGD IJsselland over de actuele stand van zaken rond de bestrijding van het coronavirus. Op dat moment waren er nog maar twee besmettingen in de regio IJsselland.

Hierna kreeg ik steeds meer annuleringen voor mijn raadswerkzaamheden. De snelle ontwikkelingen rondom het virus en de risico’s op besmettingen bij samenkomsten werden te groot. Daarnaast ben ik betrokken bij de raadswerkgroep sociaal domein. Ook deze bijeenkomst kon niet meer doorgaan vanwege het ontbreken van urgentie qua onderwerpen op de agenda. De sponsorloop voor de restauratie van De Marle Molen en de RES-bijeenkomsten werden afgeblazen.

Op het ROC -waar ik werkzaam ben als docent omgangskunde- was het ook erg onrustig. Ouders van studenten wilden hun kinderen thuishouden. Collega’s met verkoudheidsklachten bleven uit voorzorg thuis. De studenten vroegen tijdens mijn les of ik de persconferentie wilde laten zien. Deze was live te zien op donderdag 12 maart. Ze zaten op het puntje van hun stoel. Ze hoopten eigenlijk dat de scholen dicht zouden gaan, maar helaas.

Op vrijdag 13 maart -ja ja, vrijdag de dertiende- kregen studenten tijdens mijn les een mail dat alle lessen vanaf 12.30 zouden komen te vervallen. Er heerste chaos: de meeste studenten waren blij. Even geen school voorlopig! Ook keken enkele studenten mij verbijsterd aan. Ik wist het ook niet eerder en was onder de indruk. Ik heb de les afgerond en ben meegelopen naar de receptie.

Op dat moment was het duidelijk dat er strengere maatregelen genomen zouden worden op de scholen. Wat dit voor ons zou betekenen, kon niemand op dat moment zeggen. De studenten gingen naar huis en de collega’s en ik bleven achter in het gebouw. We hebben gewacht op verdere informatie. Vanaf dit moment zouden er geen lessen meer plaatsvinden, met uitzondering van toetsen en examens die al ingepland waren.

Ik ging het weekend in met onzekerheid over mijn werk, maar ook als moeder van drie kinderen. Wat gaat er gebeuren? Op zondag 15 maart hoorde wij dat de scholen tot 6 april gesloten bleven.

En eerlijk, ik was van slag. Als docent en moeder. Want wat gaat er nu gebeuren? Zondagavond horen dat we ineens thuisblijven. Even afwachten wat mijn werk op het ROC van mij verwacht en wat de scholen van mijn kinderen gaan doen.

Geloof me, het ging razendsnel. De basisschool van mijn jongste twee en het voorgezet onderwijs van mijn oudste informeerde ons snel hoe het onderwijs verder zou gaan plaatsvinden. Op mijn werk op het ROC ook. We gingen deze week snel omschakelen naar online lesgeven. Die week had ik ook nodig…

Even de koppen bij elkaar steken. Samen met ontwikkelaars waren we voorbereid op de komende weken. We werden klaargestoomd om online les te kunnen geven. En de studenten? Mijn oprechte bewondering voor hun inzet. Ze waren er klaar voor!

Terug naar het raadswerk. Wat zijn onze opties nu? Onze nieuwe griffier, Jacqueline van Zwam, heeft ons steeds op de hoogte gehouden. Diverse malen heeft ze ons uitgenodigd om te oefenen met het online vergaderen. Het was een flinke klus, maar het is gelukt.

In onze fractie was er nogal wat gestuntel, en ik geef toe… Dat was ik! Ik kon niet meedoen met het Facetimen. Dit is het beeldbelprogramma van Apple. Op onze iPad moeten we elkaar toevoegen en voordat ik dat door had waren we alweer een goede week verder. Het heeft te maken met je e-mailadres en je Apple-ID. Mocht je hier problemen mee ondervinden; volgens mij kan ik je hierin nu adviseren!

Op 30 maart hadden we woordvoerdersoverleg over de onderwijshuisvesting. Dit was digitaal en via Skype voor bedrijven. Ik had vooraf mijn twijfels, maar het ging beste oké! We konden een presentatie zien, zoals eigenlijk een Powerpoint met beeld en geluid van de uitleg. Na elke dia kreeg elke deelnemer de tijd om een vraag te stellen.

Op 20 april vond er een raadsvergadering plaats met negen raadsleden. Hierbij was onze burgemeester en de griffie ook aanwezig. Ik was op dat moment thuis online de raadsvergadering aan het volgen. Ik heb denk ik nog niet eerder zo’n korte raadsvergadering meegemaakt.

Op dit moment is het vooral afwachten. Onze samenleving is ontzettend veranderd. Onderwerpen die dagelijks spelen zijn ineens niet meer belangrijk. We denken aan elkaar en voor elkaar. We willen samen door de crisis komen.

Onze leefstijl is veranderd. Wat we hiervoor deden, doen we nu anders. We moeten voornamelijk thuisblijven, afstand houden en kunnen geen familie en vrienden zien. Boodschappen doen moet met nieuwe regeltjes. Verjaardagen, bruiloften en uitvaarten zijn anders dan anders. Dit hebben we niet eerder meegemaakt. Want velen met mij hebben nooit deze vrijheid gemist.

4 en 5 mei maken mij hierom ook zo ongemakkelijk. Mag ik klagen? We hebben hier een intelligente lockdown, toch? Niemand wordt uitgesloten. Qua zorg wordt ons het beste beloofd. Maar we moeten het wel samen doen.

De maatregelen zijn niet leuk, voor niemand niet. We weten niet hoe dit weer gaat veranderen. Daarom zeg ik nu: Hou vol, lieve inwoners van Olst-Wijhe. Ik denk aan jullie! En kom je er echt niet uit, kom je in de problemen of wil je gewoon een babbeltje? Contact me dan. Samen zijn we sterk.

Heel veel liefs,

Cynthia Roessink
c.roessink@raadolst-wijhe.nl

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.