ChristenUnie wil nieuwe kijk op water

REGIO – Steeds vaker heeft Overijssel te maken met periodes van grote droogte. Met name in de zandgronden wordt het watertekort steeds nijpender. De provinciale fractie van de ChristenUnie wil dat het roer drastisch omgaat als het om waterbeleid gaat en heeft daarover vragen gesteld aan het Provinciale college.

“Tot voor kort was ons waterbeleid gericht op het zo snel mogelijk wegvoeren van overtollig regenwater”, vertelt Statenlid Arjan Hof van de ChristenUnie. “Dat is echt niet meer van deze tijd.”

In de waterschappen zijn de boeren traditiegetrouw flink vertegenwoordigd. Bij een te hoge grondwaterstand loopt de oogst schade op en daardoor de boer inkomsten mis. Waterbeheerorganisaties moeten forse schadevergoedingen betalen aan de boer, die door te veel water z’n land niet kan bewerken of de oogstopbrengst ziet afnemen.

“Maar door de droogte van de afgelopen jaren zien agrariërs in bijvoorbeeld Twente de oogstopbrengst afnemen tot wel 40 procent”, weet Hof te vertellen. “De droogte van deze tijd noopt ons tot een ander waterbeleid. Het kan niet zo zijn dat water snel wordt afgevoerd en vervolgens de natuur en landbouwgronden verdrogen. Dat kan door bijvoorbeeld het water ‘in reserve’ te zetten voor in droge tijden.”

Toekomstbestendig

De ChristenUnie wil van het provinciale college weten in hoeverre de keuze voor waterafvoer politiek of financieel wordt beïnvloed. Los daarvan kan de vraag gesteld worden of het water in de ondergrond überhaupt wel door de boeren zelf op peil gehouden moet worden, zo stelt de partij. De ChristenUnie vindt dat het helder moet worden wat toekomstbestendig waterbeheer in Overijssel voor effect kan hebben op de natuur en de landbouw, juist ook in relatie tot de klimaatuitdagingen.

Hof ziet zijn gestelde vragen aan Gedeputeerde Staten als een opening van een lastige maar noodzakelijke discussie. De jaren waarin er de luxe was om water zo snel mogelijk naar de IJssel te laten wegvloeien zijn volgens de ChristenUnie nu toch echt voorbij.

Maximaal peil

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) ziet de droogte terug in de grondwaterstanden. Momenteel zijn deze laag in het noordelijke deel van het werkgebied (grofweg de lijn boven Zwolle tot Assen). Het zuidelijke deel (Zwolle tot Deventer) laat een divers beeld van de grondwaterstanden zien. Gemiddeld genomen staat het grondwater hier normaal tot laag voor deze tijd.

Het waterschap houdt water vast en voert meer water aan dan normaal in deze periode. Vanuit de IJssel, de Vecht en het IJsselmeer is er voldoende aanvoer. WDODelta heeft de waterpeilen in sloten, weteringen en kanalen momenteel ingesteld op maximaal peil. Waar het kan wordt daarvoor water aangevoerd. Watergangen worden extra gecontroleerd en in een enkel geval eerder gemaaid om wateraanvoer mogelijk te maken.

De aanvoercapaciteit ligt momenteel op gemiddeld 60 procent van de totale capaciteit. Dit kan lokaal verschillen. De komende twee weken wordt er geen neerslag van betekenis verwacht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.