Carolien Jonkman: Heb ik het virus (gehad)?

Ongerust belde ze me op of ik advies kon geven. Ze was heel erg ziek geweest: Koorts, ademnood, hoofdpijn, heel veel slapen en ze vroeg zich af of ook zij het Coronavirus had (gehad). Ik ken haar al wat jaren, ze kwam jaren daarvoor vaker om bij te tanken. Ze had haar leefstijl al positief veranderd, maar bleef vaak nog heel moe. Soms was ze zo vermoeid dat ze als een blok in slaap viel. Een paar maanden geleden, nog voor de uitbraak van het coronavirus, had ze het gevoel te stikken tijdens haar slaap en werd het steeds erger. Zo erg dat ze ‘s nachts werd opgenomen in het ziekenhuis. Ze kon gelukkig al snel weer naar huis, omdat ze niets afwijkends konden vinden. En toen ze me belde, was dat dus weer gebeurd in de nacht. Maar nu heerste nu ook het coronavirus, dus maakte ze zich extra zorgen.

Even een test afnemen of je het corona-virus hebt of hebt gehad ligt nog niet zo eenvoudig volgens het RIVM. Op hun site staat dat het testbeleid vooral gericht is op de risicogroepen en de zorgmedewerkers en sinds 11 mei andere groepen mensen. Wie daar precies onder vallen en wanneer er getest kan worden, staat uitgebreid uitgelegd. Er zijn twee soorten testen. De PCR test laat met een wattenstaafje in neus of wangslijmvlies zien of er genetisch materiaal van het virus zit, dus of je nu besmet bent. De uitslag komt meestal tussen de zes en acht uur, in acute situaties kan het in één uur. Er is ook bloedonderzoek dat antistoffen kan aantonen die het lichaam vormt na een doorgemaakte corona-infectie, op zijn vroegst 10 dagen tot 21 dagen na het ontstaan van de symptomen. In dit onderzoek testen ze of het lichaam verschillende antistoffen heeft gemaakt tegen het virus en of de cellen weerbaar zijn.

De mevrouw regelde geen test. Ze vroeg mij om advies. Dan kan er onbewust bij een mens het gevoel van een andere oorzaak zijn. Terwijl de mevrouw op haar eigen bed lag, voelde ik op afstand hoe ze ademde. En het leek alsof ze best lang achter elkaar en vaker de adem stilhield. Ze heeft apneu. Dat betekent dat de bovenste luchtwegen soms gedeeltelijk afgesloten zijn tijdens de slaap, bijvoorbeeld door spanning op de kaken en andere oorzaken. Tijdens een apneu komt er geen lucht in en uit de longen en komt er een zuurstofgebrek in het bloed. In een minuut kunnen er verschillende apneus zijn tussen de 10 en 30 seconden. Goede slaap zorgt voor herstel en opladen. Dat gebeurde bij haar dus niet waardoor ze zo vaak vermoeid was. Voor de komende tijd kreeg ze het advies om meer rechtop te gaan slapen en via de huisarts een verwijzing naar een centrum voor slaapgeneeskunde in de buurt.
Gelukkig had ze geen corona.

Reageer gerust; info@carolienjonkman.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.