‘Burpees marathon Raalte’ voor zorg, horeca en winkeliers

Initiatiefnemers Dylan Kopp en Michel Nijmeijer: ‘Wij zijn jong en fit, zo doen wij wat terug’

RAALTE – Minstens 2.500 euro willen ze bijeenbrengen voor de zorg, winkeliers en horeca in Raalte, maar daarvoor moeten Dylan Kopp en Michel Nijmeijer wel aan de bak. Zaterdag 6 juni gaan ze twee uur lang ‘burpees’ doen bij de ‘Burpees Marathon Raalte’. Andere grote en kleine sportievelingen worden uitgenodigd,of beter gezegd uitgedaagd, om zelf tegen een bijdrage een kwartier lang mee te doen aan deze bekende fitnesscombinatieoefening.

Foto: Dylan Kopp (rechts) en Michaël Nijmeijer alvast in training voor de Burpees Marathon Raalte op zaterdag 6 juni

Zaterdagmorgen 6 juni om 9.00 uur beginnen Dylan en Michaël op het parkeerterrein bij Lifestyle Centre (Tjalkstraat 2) een uur lang met het doen van burpees. Bij deze voor bezoekers van sportscholen bekende en beruchte oefening beginnen de deelnemers rechtop staand, dan volgt een kniebuiging, de handen gaan naar de grond, waarna met de handen aan de grond in een sprong de benen naar achter worden gebracht in de plankpositie. Na dat eerste uur krijgen andere deelnemers steeds een kwartier de tijd. Die middag tussen vier en vijf uur sluit het tweetal zelf ook weer af.

Het idee ontstond bij toeval toen Michel door Facebook ‘herinnerd’ werd aan Pinksteren vier jaar geleden. Om geld bijeen te krijgen voor de Roparun (een estafetteloop voor het goede doel van Parijs of Bremen naar Rotterdam) deed hij burpees bij sportschool Lifestyle in Raalte waar hij toen collega was van Dylan. Beiden werken inmiddels elders; Dylan als manager van Club for Life Sports in Deventer (van de Raaltenaar Joost te Wierik) en Michel als fitnessmanager in Lochem bij sportmedisch bewegingscentrum Sports & Science.

Toen hij die herinnering op Facebook zag, inclusief een filmpje van zijn toenmalige collega in actie, ging bij Dylan een lampje branden. “Want in de sportschool in Nijverdal waar ik train, maakte een fotograaf foto’s waarvan de helft van de opbrengst naar zorginstellingen in dat dorp ging. Waarom niet zoiets in Raalte dacht ik? En dan op grotere schaal en met burpees. Ook in Raalte hebben winkeliers en horeca het moeilijk. En verdienen de mensen van de lokale zorginstellingen een compliment. Met deze actie combineren we dat mooi.”

Sneeuwbaleffect

Het idee is om straks voor de verwachte opbrengst van minimaal 2.500 euro waardebonnen te kopen en die aan zorgmedewerkers te schenken. “Mensen die mee willen doen betalen minimaal 50 euro. Zij mogen zelf drie lokale winkels en drie horecazaken aangeven waar we die waardebonnen gaan kopen. Wij kiezen er zelf nog twee bij. Omgerekend gaat het dus om minimaal 250 euro per horecazaak of winkel, maar we hopen op veel meer natuurlijk.”

“Elk kwartier tussen 10.00 en 16.00 uur rekenen we op minstens twee nieuwe deelnemers, maar meer mag ook natuurlijk. Het is geen wedstrijd of zo, maar je bent lekker en intensief bezig. Via dit artikel en social media gaan we komende weken mensen alvast uitdagen om mee te doen. Die kunnen dan op hun beurt ook weer anderen uitdagen. Zo hopen we op een soort sneeuwbaleffect”, vertelt Michaël.

Streamen

“Met de gemeente Raalte heb ik al contact gehad. Het is geen evenement met publiek of zo, al gaan we nog kijken of we het kunnen livestreamen via Facebook, en de gemeente was positief. Bovendien is sporten buiten toegestaan en houden we ons natuurlijk aan de anderhalvemeterregel. Vergelijk het maar met de trainingen en lessen die sinds kort weer buiten de sportschool mogen worden gehouden”, vult Dylan aan.

Ook aan mensen, jong en oud, die wat minder sportief aangelegd zijn, maar wel een bijdrage willen leveren, is gedacht. “We hopen op allerlei sponsoracties, van taarten bakken en verkopen tot het inzamelen van statiegeld. Alles kan en mag wat ons betreft als dat geld oplevert voor deze ‘Burpees Marathon Raalte’. Een medewerkster van de sportschool in Deventer heeft met de verkoop van zelfgemaakt voedsel nu al 600 euro voor ons ingezameld.”

‘Geen strijd’

“Weet je, wij zijn allebei jong en fit, dan is het goed om wat terug te doen voor al dat werk dat mensen in de zorginstellingen hier deze coronatijd doen. En we steunen tegelijkertijd de lokale horeca en winkeliers. Nee, grote kroeglopers zijn we nooit geweest, daarom doen we het niet. Bovendien zijn we nu allebei jonge vaders, dat is druk genoeg.”

Wordt het echt geen onderlinge strijd straks? Absoluut niet, zo verzekeren de twee fitte sportievelingen in koor. Maar de vingers worden waarschijnlijk achter de rug al gekruist gehouden.
Aanmelden en informatie via het speciaal aangemaakte burpeesraalte@gmail.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.