BoerBurgerBeweging presenteert eerste kandidaten

Medeoprichtster Caroline van der Plas: ‘We willen het geluid van het platteland laten horen’

DEVENTER/OLST – Mondigheid is zeer zeker een selectiecriterium voor de kandidatenlijst van de BoerBurgerBeweging die volgend jaar op 17 maart mee wil doen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Dat beaamt medeoprichtster Caroline van der Plas uit Deventer. “Sowieso is een goede kennis van de dossiers een vereiste, maar onze kandidaten moeten ook niet bang zijn om onder vuur te worden genomen. Ze komen onder de loep te liggen, daar moet je tegen kunnen. Niet bij de eerste andere mening het bijltje erbij neer gooien.”

Op de foto van links naar rechts: Marc Strijker (medeoprichter), Wim Groot Koerkamp, Caroline van der Plas en Henk Vermeer

“Het is inherent aan de huidige politieke polarisatie dat verschillen worden uitvergroot. Daarmee omgaan is zeker een uitdaging”, voegt medeoprichter Wim Groot Koerkamp uit Olst toe. Anderhalve week geleden presenteerde de BoerBurgerBeweging de eerste twaalf namen op de lijst. Daarvan komen er flink wat uit de regio. Naast Van der Plas en Groot Koerkamp ook de andere medeoprichter Henk Vermeer uit Harderwijk en verder Erik Stegink uit Bathmen en Jan Brok uit Enter.

Het is de bedoeling om in de loop van dit jaar een kandidatenlijst met circa dertig namen te presenteren. Dan ook met de definitieve ranglijst van de kandidaten. “Ons netwerk ligt wat meer in het oosten, dan is het logisch dat je daar het eerst kijkt”, stelt Van der Plas. “Maar het is de bedoeling om kandidaten uit alle kiesdistricten op de lijst te krijgen. Daar hebben we nog een paar maand voor. Neem D66. De bovenste tien kandidaten van hun lijst voor de vorige verkiezingen kwamen uit de grote stad. En waar je vandaan komt, daar heb je meer oog voor. Dat bedoel ik trouwens niet als verwijt aan die partij. Maar mensen van het platteland zie je nou eenmaal minder vaak in de Tweede Kamer. Wij willen hun geluid laten horen. Dat wil trouwens helemaal niet zeggen dat we niemand uit Amsterdam op de lijst willen. Als daar goede kandidaten zijn, waarom niet?”

Negatieve framing

De BoerBurgerBeweging richt zich op de bewoners van het platteland: boeren én burgers. De partij komt volgens Groot Koerkamp deels voort uit ‘de negatieve framing van de agrarische sector’. “Boeren zijn vaak wat rustiger en introverte mensen. Niet de mensen die gelijk op de barricades springen. Maar de sector is zo veelvuldig in een negatief daglicht gezet, dat de grens is bereikt. Het resultaat zag je afgelopen najaar (hij doelt op de boerenprotesten, red.). Toen was het van ‘tot hier en niet verder’.”

Hij wijst daarbij ook naar de traditionele partijen. “Van oudsher boerengezinde partijen als de VVD en het CDA hellen steeds meer over naar de bewoners van de steden. Boeren herkennen zich steeds minder in hun plannen. We willen juist de kracht van het platteland benadrukken. Hoe we samen problemen oplossen met respect voor alle betrokkenen en aandacht voor de geschiedenis van de regio: noaberschap.”

Sinds de boerenprotesten wordt het boerengeluid steeds vaker in de rechterhoek geframed, stelt Van der Plas. Vandaar ook de gezochte ‘mondigheid’, want de kandidaten zullen ongetwijfeld het een en ander over zich heen krijgen. “Van dat stempel kom maar moeilijk af. Als je tegenwoordig je mond opentrekt krijg je al snel het stempel extreemlinks of extreemrechts. Maar wij maken ons gewoon zorgen over de toekomst van het platteland.”

Spookdorpen

Als we Van der Plas vragen waar ze de BoerBurgerBeweging dan wil plaatsen, meer in de wat radicalere richting van de Farmers Defence Force of in de wat gematigdere van de LTO, stelt ze dat dat BoerBurgerBeweging niet met die twee belangengroepen te vergelijken is. “We zijn geen actiegroep, maar een politieke partij. Als boeren verdwijnen, verdwijnt er meer. Wie zorgt er dan voor het onderhoud van het landschap? Kijk naar de gevolgen voor de economie. Die is in oost-Nederland redelijk agrarisch georiënteerd. Als er boeren verdwijnen, verdwijnt ook een stuk werkgelegenheid. Dorpen lopen dan leeg. Dat is waar we ons zorgen over maken. Met de boer als spil. Hoeveel evenementen zijn er wel niet dankzij boeren die hun land of hun schuur beschikbaar stellen. Dat beseffen mensen niet. Ik vind dat zorgelijk. Je creëert spookdorpen. Wij gaan voor beleid dat is gebaseerd op de juiste feiten en cijfers en niet op emotie. Per onderwerp zullen we onze koers bepalen. Als het nodig is, zullen we er misschien best hard in gaan.”

Periferie

Groot Koerkamp: “We gaan voor de onderkenning van het belang van de sector. In de agrarische sector en de periferie werken 500.000 mensen. Jaarlijks is de land- en tuinbouw goed voor 98 miljard aan exportwaarde. Het buitenland waardeert Nederland om de kwaliteit en veiligheid van het hier geproduceerde voedsel. Boeren en natuurorganisaties zijn op lokaal niveau prima in staat goede werkafspraken te maken, waarbij de landbouw én natuur zijn gebaat. Investeringen in meer biodiversiteit moeten daarbij worden beloond. Het is aan het kabinet om een duidelijk toekomstperspectief te schetsen, gebaseerd op een wetenschappelijke onderbouwing. Want hoe verleidelijk biologisch ook mag klinken, we hebben moderne landbouwtechnieken simpelweg nodig om de wereld te voeden.”

“Een dictaat van bovenaf opleggen werkt niet langer; het is tijd voor bottom-up politiek. Het kabinet heeft nu een stikstofplan gepresenteerd onder het motto dat het de natuur wil beschermen. In de praktijk worden stikstofrechten van de landbouw echter naar de industrie en luchtvaart verplaatst. Ik ben van mening dat je op globaal niveau het beste het voedsel kunt produceren, daar waar de opbrengsten het hoogst zijn. En dat kan dus in Nederland. We hebben hier vruchtbare grond. Vruchtbare grond die we niet moeten opofferen aan zonneparken.”

Boer Koekoek

Van der Plas begint te lachen als we haar vragen of ze al vaak Boer Koekoek (die van 1963 tot 1981 namens de Boerenpartij in de Tweede Kamer zat) is genoemd. “Héél vaak. Maar inmiddels ebt dat weg. Als je een partij voor het platteland opricht, is die associatie ergens wel logisch. Het is ook niet erg. Ik voel me geen Boer Koekoek, alhoewel hij in zijn jaren echt wel goede dingen heeft gedaan. We willen een goed verhaal vertellen. We zullen volgend jaar op 17 maart zien hoe de inwoners van Nederland daar tegenover staan. Als ze daar anders over denken, dan weten we dat dan ook. Dat mag, daar heb ik geen problemen mee. De BoerBurgerBeweging is een middel, geen doel.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.