Uitdagingen maar vooral plezier op Dalfser basisscholen

DALFSEN – Handen wassen, halve klassen en aangepaste schooltijden. De basisscholen in de gemeente Dalfsen hebben de eerste twee weken erop zitten en maken de balans op.

De verschillende scholen in de gemeente Dalfsen gaven de afgelopen weken allemaal op hun eigen manier invulling aan de nieuwe situatie. Op de meeste scholen gaan kinderen in shifts hele dagen naar school.

“Wij vinden het fijn om de kinderen hele dagen te zien”, vertelt Roeland Omlo, directeur van Het Avontuur in Dalfsen. “Het leek ons het beste en het is in lijn met wat de regering voor heeft geschreven.” Het betekende wel dat de school tijdelijk een continurooster moest invoeren om dit te realiseren. “We moeten in deze tijden flexibel zijn en doen wat voor de kinderen het beste is.”

Ook de Heilig Hartschool in Lemelerveld besloot om de kinderen, in halve klassen, hele dagen naar school te laten gaan. “Wij hebben hier ook voor gekozen om de ouders zo veel mogelijk te ontlasten, zodat zij ook weer aan het werk konden”, vertelt directrice Mariëtte Reimert. De school heeft de kinderen voorbereid met een filmpje. “We hebben gezegd dat je, als je het zebrapad voor de school oversteekt, in het land van de meester en de juffen komt. Door vooraf een filmpje te maken wisten kinderen precies wat ze te wachten stond.”

Bij de Cazemierschool in Oudleusen gaan de kinderen ook hele dagen in shifts naar school. “We hebben in de school zones ingericht voor de kleuters, midden- en bovenbouw. Dit om de groepen zo goed mogelijk afstand te laten houden,” zo vertelt directeur Norbert de Vries. CBS De Spiegel in Dalfsen koos voor een andere aanpak. “Wij wilden alle kinderen graag elke dag zien en hebben besloten om de kinderen halve dagen naar school te laten komen. De ene helft komt in de ochtend, de andere helft in de middag. In de tussentijd maken leerkrachten het lokaal schoon. Toiletten en contactpunten worden door de schoolschoonmaak gedaan. Op deze manier hoeven de kinderen niet meer thuis te werken”, aldus directeur Max Bakhuis.

Positief

Op alle vier de scholen wordt positief terug gekeken op de eerste twee weken na heropening. “De kinderen en leerkrachten waren vooral heel erg blij dat ze elkaar weer zagen na acht weken”, zegt directrice Mariëtte Reimert van de Heilig Hartschool. Ook de directeur van Het Avontuur kijkt positief terug. “Het loopt hartstikke goed, we merken dat iedereen er serieus mee omgaat. Ouders moesten er in het begin soms even aan herinnerd worden dat zij het plein niet op mogen, maar ook dat gaat nu helemaal goed”, aldus Roeland Omlo.

Dat kinderen erg flexibel zijn werd volgens directeur Norbert de Vries van de Cazemierschool al snel na opening duidelijk. “Gek genoeg lijkt de nieuwe situatie voor de kinderen al heel normaal geworden. Ik liep door de school en zag kleuters elkaar wijzen op afstand houden.” Dat kinderen bewust bezig zijn met de maatregelen, merkt ook directeur Max Bakhuis van de CBS De Spiegel. “Het valt me op dat kinderen echt hun best doen om 1,5 meter afstand te houden tot hun leerkracht.”

Niet altijd haalbaar

De richtlijnen van 1,5 meter afstand houden tot leerlingen blijkt in de praktijk niet altijd haalbaar. “We proberen waar mogelijk 1,5 meter afstand te houden tot de leerlingen. Maar dat kan niet altijd. Als een leerling zich bezeerd, of als er uitleg wordt gegeven is afstand houden soms onmogelijk. Als volwassenen onderling houden we die afstand wel, dat betekent dat wij bijvoorbeeld niet samen eten in de teamkamer”, vertelt Roeland Omlo van Het Avontuur.

Ook op CBS De Spiegel proberen ze zich zo veel mogelijk aan de 1,5 meter afstand te houden. “We doen ons best, maar vooral bij de kleuters is het moeilijk 1,5 meter afstand te houden. De kinderen komen automatisch dichterbij als er een pleister geplakt moet worden en er even getroost wordt”, aldus Bakhuis.

Norbert de Vries van de Cazemierschool ziet ook dat vooral bij de jongste schoolgangers het afstand tot houden tot de juf of meester soms wat lastig is. “Als er een leerkracht van groep 1-2 op het schoolplein staat, hangen er standaard drie kleuters aan de armen.” Door de handen over elkaar te vouwen proberen zij om het contact een beetje in te dammen.

Overzichtelijk

Voor Hidde en Rama uit groep 7-8 van Het Avontuur was het weer naar school gaan best even wennen. “Het thuis werken was toch ook wel heel leuk”, vinden beiden. “Je kon eten tijdens de les en daarna een spelletje spelen”, vertelt Hidde. “Thuis ben je toch wat vrijer”, vindt Rama. Hoewel ze soms een beetje moe worden van het vele handen wassen, heeft het naar school gaan toch voordelen. Hidde vindt het werken op school overzichtelijker. Ook kunnen ze weer volop voetballen op het plein met klasgenoten. Normaal met de hele groep, maar nu met een stuk minder kinderen.

Beide kinderen hopen dat ze snel weer met de hele klas naar school kunnen gaan. Iets wat met de versoepeling van de maatregelen per 8 juni een stuk dichterbij komt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.