150.000 euro extra voor De Productie

RAALTE – Het Raalter college van B&W trekt voor maart, april en mei 2020 per maand 50.000 euro (150.000 euro in totaal) extra uit voor De Productie (Stichting Werk Raalte). Als gevolg van de coronacrisis is de stichting in financieel zwaar weer beland. De Productie voert in Raalte de Sociale Werkvoorziening uit. Daarnaast bemiddelt de stichting mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar betaald werk.

De Productie onderzoekt momenteel of er mogelijkheden zijn voor financiële compensatie vanuit het Rijk. Als de stichting die ook daadwerkelijk krijgt, wil de gemeente het geld terug. Raalte vermoedt echter dat de mogelijke compensatie vanuit Den Haag niet voldoende is om het omzetverlies goed te maken.

De omzet van De Productie komt van de inzet van de medewerkers in de productiehal; de groenwerkzaamheden voor de gemeente Raalte; detacheringen bij externe bedrijven en re-integratiewerkzaamheden in opdracht van de gemeente Raalte. In verband met de coronacrisis is de productiehal gesloten en zijn de re-integratietrajecten stopgezet. De groenmedewerkers blijven werken zolang de maatregelen dat toelaten en gedetacheerde medewerkers zijn onder het beleid van het bedrijf waaraan ze zijn ‘uitgeleend’ gebracht.

Door de genomen maatregelen verwacht De Productie tijdelijk geen omzet meer te genereren uit de productiehal en de re-integratietaken. De daling van de opbrengsten uit detacheringen worden geraamd op 50 procent. De Productie verwacht een maandelijks exploitatieverlies van circa 56.000 euro zolang de huidige maatregelen van kracht blijven. “De uitgaven zijn veelal vaste kosten (merendeel loonkosten, maar ook huur, afschrijvingen, licenties, verzekeringen) en nauwelijks te beïnvloeden”, zo schrijft de gemeente.

Tot en met medio juni wordt rekening gehouden met een omzetverlies van 150.000 euro. Het begrote tekort (2020) voor de Sociale Werkvoorziening is 356.000 euro. Als de maatregelen deze drie maanden (maart, april en mei) aanhouden zal het exploitatietekort oplopen naar circa 506.000 euro (356.000 euro plus 150.000 euro). De stand van de reserve sociaal domein is volgens de gemeente toereikend om een extra claim van 150.000 euro op te vangen.
27
De Productie is sinds begin mei weer stapsgewijs begonnen met het versoepelen van de maatregelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.