‘Zonnepark in Heino: een goede zaak?’

HEINO – Onderstaand opiniestuk werd ingestuurd door Plaatselijk Belang Heino.

Het zal niemand ontgaan zijn er is een initiatief om een zonnepark aan te leggen en dat roept ook tegenreacties op. Aan Plaatselijk Belang Heino bestuur is gevraagd: wat vinden jullie van dit initiatief? We zien dit initiatief als onderdeel van de grote opgave in Heino van energietransitie.

De gemeente vraagt naast energiebesparing om in Heino

  • 12,1 ha zonnepanelen op de daken aan te brengen, al aanwezig 1.2 ha dus nog 10,9 ha te gaan
  • Plus 19 ha aan zonnepanelen op parken (of 2 grote windturbines of biomassacentrales).

Vanwege deze opgave vinden we het belangrijk dat er initiatieven zijn, dat inwoners en bedrijven energie besparen, zonnepanelen op hun daken leggen en dus zijn we ook blij met dit initiatief. Maar ieder initiatief heeft zijn voor- en nadelen, ook dit initiatief.

Plaatselijk Belang Heino is er voor alle inwoners van Heino, voor degenen die het initiatief steunen, voor degenen die het anders willen of helemaal niet willen. Wat we willen voor alle inwoners dat we goed geïnformeerd worden, niet alleen degenen die in de directe omgeving wonen. Maar ook dat de vragen die er leven gesteld kunnen worden, ideeën en suggesties geopperd en argumenten gewisseld. Niet alleen via een webinar, maar ook per mail, brief etc. En dat alles transparant, gepubliceerd, inclusief antwoord op website, zodat ieder goed geïnformeerd is.

Het is aan de initiatiefnemer te bepalen of hij het plan, al dan niet het aanpast indient of niet. Het is aan de gemeente die op basis van argumenten beslist of de aanvraag een goede bijdrage levert aan de opgave en passend is. En dus geen of wel een vergunning verleent en onder welke voorwaarden.

Wat we als Plaatselijk Belang belangrijk vinden is dat we respectvol met elkaar omgaan, met degenen die hun nek uitsteken, met degenen die het anders willen of ertegen zijn. Wij gaan ervan uit dat alle inwoners een leefbaar Heino willen nu en in de toekomst, maar dat er verschillen zijn in de wijze waarop. Over dat laatste moet het gesprek gaan en kijken hoever we samen komen.

Cor van Gasteren
Plaatselijk Belang Heino

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.