Ziekenhuizen vragen de Cirkel om extra opvang

Sommige andere hospices gesloten, maar Raalter hospice is bezig om op te schalen

RAALTE – Waar sommige hospices de deuren hebben gesloten gedurende de coronacrisis is hospice de Cirkel in Raalte deze dagen juist bezig om ‘op te schalen’. “We wilden eigenlijk twee weken terug het aantal beschikbare plaatsen halveren, maar op nadrukkelijk verzoek van de ziekenhuizen in zowel Deventer als Zwolle zijn we nu druk bezig om de capaciteit te vergroten. Indien nodig willen vrijwilligers uit deze ziekenhuizen onze eigen mensen zelfs hier komen helpen”, zo vertelt voorzitter Klaas Koekkoek van het Raalter hospice aan de Monumentstraat.

Hij was dan ook wat verbaasd over berichten in de media dat andere Overijssels hospices juist gesloten zijn. “Juist omdat de twee ziekenhuizen ons zo nadrukkelijk gevraagd hebben om onze capaciteit te vergroten.” In het Raalter hospice is inmiddels een streng protocol opgesteld om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Nieuwe gasten moeten zich daaraan verbinden. “We moeten in ieder geval de zekerheid hebben dat zij niet besmet zijn met het coronavirus. Bovendien moet hun eigen huisarts meewerken. Onze eigen huisartsen van de huisartsenpraktijk de Blekkerhoek hebben het deze weken namelijk al druk genoeg. Daar kunnen we zeker geen extra beroep op doen. Bij nieuwe opnames moet dus de eigen huisarts bereid zijn om de medische zorg te leveren.”

De sfeer in het hospice is anders dan anders, zo merkt Koekkoek. “Bezoekers van onze gasten gaan bijvoorbeeld via de eigen achteringang van elke kamer het gebouw in en uit. Alles om maar voldoende afstand te kunnen houden met andere bezoekers. Iedereen blijft ook in de eigen gastenkamer. Daardoor is het verder erg stil in de rest van het gebouw. We blijven ook nu streven naar maximale gastvrijheid in ons hospice, al is dat zeker niet makkelijk. Gelukkig hebben we nog steeds voldoende vrijwilligers, ook nu we aan het opschalen zijn. We willen in ieder geval ons hoge niveau van zorg en gastvrijheid op peil houden ondanks alle beperkingen nu. Dan is het mooi dat de twee ziekenhuizen bereid zijn om zo nodig ook vrijwilligers te leveren.”

Protocol

In het hospice gelden de bekende regels om besmetting te voorkomen. “Want we willen absoluut niet dat onze vrijwilligers enig risico’s lopen. Denk bij dat protocol aan zaken als handen wassen en het maximum aantal bezoekers. We hanteren één bezoeker per keer, maximaal twee keer per dag bezoek en jongeren onder de 18 vragen we om thuis te blijven.”

Voor alle bezoekmaatregelen geldt dat wanneer de situatie van de gast verandert in overleg met de coördinator gezocht wordt naar passende oplossingen. Hiervan is bijvoorbeeld sprake als de huisarts de verwachting uitspreekt dat de gast binnen enkele dagen zal overlijden. “We gaan daar elke keer over in gesprek met de familie; wat is er nog wel mogelijk in deze laatste fase van het leven?” Behalve de zorg in het hospice zelf heeft de Cirkel ook vrijwilligers die bij terminale zieken thuis waken. “Dat is in deze periode erg moeilijk gebleken, zo’n een-op eensituatie. Eigenlijk ligt dat nu vrijwel stil.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.