Waardig eerbetoon voor Canadezen

HEINO – De officiële onthulling van de gedenksteen voor de vier Canadezen, die op 12 april 1945 sneuvelden bij de bevrijding van Heino toen hun tank onder vuur werd genomen, kon niet doorgaan, maar toch kwam er een waardig eerbetoon. Diverse mensen hebben rond 12 april bloemen geplaatst bij het monument.

“Er kwamen vele berichten over vanuit Canada. Ze zijn zeer verrast”, aldus initiatiefnemer Flip Jonkman die de gedenksteen uit eigen zak betaalde met hulp van een Heinose en een Raaltenaar. “Voor de onthulling hadden al diverse Canadezen een ticket geregeld voor de trip naar Holland. Maar na dit eerbetoon van nu zijn er meer Canadezen uitermate geïnteresseerd.”

Zo kwam er kwam onder andere een tekst van een kleindochter van Blair Cameron (de enige overlevende van de tankbeschieting) binnen. “On this day, 75 years ago… Grandad, I can’t wait to book a trip to see the memorial stone! I can’t wait to meet the son (Flip) of the woman who saved your life! I can’t wait to be in the very same places you were and relive this day through your stories. I know you will be there with me.”

Ook zijn er contacten op gang gekomen met nabestaanden van de gesneuvelde Jack Ewart Hollingshead. Daarnaast zijn er inmiddels foto’s van vier van de vijf inzittenden van de tank: Brenton Leroy Ringer (20), Herbert Syvret (24), Jack Ewart Hollingshead (20) en Blair Cameron. Van John Raymond Bridges (21) is nog geen foto voorhanden. Via Canadese websites wordt er inmiddels alles aan gedaan om nabestaanden te achterhalen van Syvret, Ringer en Bridges. ‘Kartrekkers’ Flip Jonkman en Kees Huls laten weten dat de officiële onthulling er op termijn komt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.