Vernieuwde bakkerijwinkel van Jorink nu geopend

Coronacrisis zorgde voor extra druk op verbouwing; nieuwe indeling met oog op logistiek

RAALTE – Flink geïnvesteerd en dan de coronacrisis eroverheen. Da’s met veel gevoel voor understatement niet leuk. Maar Patrick en José van Jorink de Echte Bakker proberen er het beste van te maken. En kunnen ook nog lachen. Sterker nog, de coronacrisis zorgde er zelfs voor dat ze de uitvoer van de verbouwing van hun Raalter bakkerijwinkel en lunchroom in een hogere stand zetten. “Want nu maken we voor de verkoop nog gebruik van onze oude garage”, vertelt José. “Als je daar anderhalve meter afstand wilt houden, kunnen er niet veel mensen in. Daarom hebben we besloten om dinsdag al de deuren te openen van de vernieuwde winkel.”

Die dinsdag was afgelopen dinsdag. De opening vond zonder verdere poespas plaats. Dat komt later wel. Patrick en José denken aan een open huis. Op het moment van schrijven zijn de twee druk bezig met de afronding van de verbouwing. “De interne logistiek van de winkel was niet goed”, legt José uit. “In 2017 hebben we de bakkerij nog aangepakt en eigenlijk waren we van plan om daarna qua investeringen even een pas op de plaats te maken, maar we hebben toch voor vernieuwing gekozen. De laatste verbouwing van de winkel was in 2008. Inmiddels was het interieur wel wat aan slijtage onderhevig. Dan kun je twee dingen doen: of opknappen of vernieuwen. Met het oog op de toekomst hebben we voor het tweede gekozen. Met de nieuwe winkel kunnen we, zo hopen we, nog vele jaren vooruit.”

Patrick en José maakten werk van het ontwerp, dat werd uitgevoerd door allemaal lokale bedrijven. “We hebben er heel lang over nagedacht. Ten eerste hebben we het winkeloppervlak wat vergroot. Het herentoilet is verplaatst en daarnaast hebben we een kantoor bij de winkelruimte aangetrokken. De lunchroom is nu in de serre. Die is wat meer verweven met de winkel. Eigenlijk is alles vernieuwd, van meubels tot balie tot plafond. Alles behalve de vloer; die is gebleven.”

Trouw

De verbouwing heeft ook te maken met de sluiting van de bakkerijwinkel in Raalte-Noord, medio 2019. “Die winkel liep best goed, maar we waren te veel tijd kwijt aan de logistiek. Een bakkerij, twee winkels. We wilden ons bezig houden met waar we goed in zijn: brood en banket bakken. We hoorden van veel klanten uit Noord dat ze het jammer vonden dat we weg gingen. Een aanzienlijk deel is ons daarna ook trouw gebleven. Het werd daarom in de winkel in het centrum alleen maar drukker.”

De bakkerij van de twee voorziet in vrijwel al het aanbod in de winkel. Van (speciaal)brood tot banket, van (ontbijt)koek tot chocolade. “En ook ons ijs, binnenkort weer verkrijgbaar, is eigen productie. In de afgelopen periode zijn we druk bezig geweest om onze chocoladeafdeling op poten te zetten. De paaseitjes die we gaan verkopen zijn nu ook van eigen hand. Alleen de luxe bonbons maken we nog niet zelf.”

Schermen

De timing had achteraf gezien beter gekund. De coronacrisis gooit flink wat roet in het eten. De feestelijke opening kan niet doorgaan en ook Patrick en José zien zich geconfronteerd met teruglopende klandizie. Maar toch zijn de extra meters nu welkom. “In de garage kun je normaal gesproken wel met twintig man staan, maar als je anderhalve meter afstand moet houden, blijft er niet veel ruimte meer over. In het begin, toen er nog niks aan de hand was, ging dat prima, maar de laatste paar zaterdagen was het niet meer te doen. Daarom hebben we extra vaart achter de verbouwing gezet. Ook met het oog op de komende paasdagen. We zijn nu bezig met de laatste details. Schermen bij de kassa’s, dat hoort er nu ook bij.”

Bestellen

Maar de klanten kunnen helpen, zo zegt José. “Ik wil iedereen oproepen om brood en gebak vooral vooraf te bestellen. De bestelde producten kunnen in de garage afgehaald worden. Ook kunnen de klanten hierbij kiezen voor bepaalde tijden. We hopen natuurlijk dat mensen komen kijken, maar we moeten wel piekdrukte in de winkel voorkomen en ervoor zorgen dat we niet met enorme voorraden blijven zitten. Want door de coronacrisis hebben we toch helaas al het een en ander weg moeten gooien. Als niemand bestelt, is het gewoon heel lastig om in te schatten hoeveel we moeten bakken. En oh ja, we mogen in de lunchroom geen klanten meer ontvangen, maar daarvoor in de plaats hebben we de komende periode een take-away corner. Ook het koffieapparaat staat aan. Je kunt je broodjes en je koffie gewoon op de vuist meenemen!”

Zie verder staging2.jorink.echtebakker.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.