Twaalf lintjes in gemeente Raalte

RAALTE – Twaalf inwoners van de gemeente Raalte hebben donderdag en vrijdag te horen gekregen dat ze een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. In verband met het coronavirus kon de feestelijke uitreiking niet doorgaan; de decorandi kregen bericht van burgemeester Martijn Dadema. De gemeente Raalte hoopt de lintjes op een later moment op officiële wijze uit te kunnen reiken.

Alle twaalf zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Het gaat om Frans Bongertman, Henny Cents, Marie-José ter Heerdt-Grimmelikhuizen, Herman Heetkamp, Jan ten Hove, Clemens Nieuwenhuis, Antoon Olde Hensken, Tonnie Smale-Hunneman en Bennie Temmink (allen uit Raalte); Flip Jonkman uit Heino, Jan Schrijver uit Mariënheem en Loeck Tomassen uit Heeten.

Frans Bongertman zette zich van 1975 tot 2011 in voor de Raalter Omroep Stichting (Ziekenomroep Raalte), waar hij meehielp om muzikale middagen te organiseren en de techniek verzorgde. Daarnaast was hij actief voor De Joetse (als bestuurslid), de Gehandicapten Adviesraad Raalte, Stichting voor Verstandelijk en Meervoudig Gehandicapten Zwolle en Stichting Sallandse Bottermarkt. Momenteel is hij vrijwilliger bij de Hartklanken (de muziekvereniging bij de Hartkamp) en de Voedselbank Raalte.

Henny Cents maakt zich sinds 1994 verdienstelijk voor damesvoetbalvereniging Juventa en SV Raalte. Bij die laatste vereniging was hij bestuurslid (1994-2002), onderhoudsman, scheidsrechter, teamleider en kantinebeheerder. Daarnaast is hij voorzitter van de accommodatiecommissie. Sinds 2010 is hij betrokken bij de nieuwbouw van de kantine, kleedkamers en de uitvoering van de plannen rondom zonne-energie.

Marie-José Ter Heerdt-Grimmelikhuizen is sinds 1980 actief voor de R.K. Parochie van de Heilige Paulus. Ze was jarenlang bestuurslid en helpt mee om vieringen te organiseren. Daarnaast is ze voorganger. Verder droeg ze van 1987 tot 2015 zorg voor het naastencontact en was ze pastoraal medewerker. Ook was ze als vrijwilliger actief bij de Hartkamp en de Raalter Ziekenomroep. Van 2008 tot 2019 was ze bovendien vrijwilliger en bestuurslid/voorzitter van Zang- en Oratoriumvereniging Raalte.

Herman Heetkamp woont in Raalte, maar is met name actief in Mariënheem. Zo was hij voorzitter (en vrijwilliger) van De Schalm, voorzitter en vrijwilliger bij de Katholieke Bond voor Ouderen/Ouderenwerk afdeling Mariënheem en zet hij zich in voor de Parochie O.L.V. ten Hemelopneming (als voorzitter van het seniorenpastoraat en als commissielid van het Samen aan Tafel project).

Jan Ten Hove is sinds 2002 vrijwilliger bij Stichting Manege de Luttenberg. Hij is lid van de werkgroep onderhoud en verleent diverse hand- en spandiensten. Tot 2019 was hij ook bestuurslid. Daarnaast zet hij zich in voor Stichting Algemene Hulpdienst Gemeente Raalte en is hij tuinman bij Stichting De Cirkel Raalte.

Clemens Nieuwenhuis is al sinds 1959 (!) als buddy actief bij Zozijn en voorgangers. Tevens begeleidt hij daar muziekmiddagen en is hij organist van het koor. Sinds 1960 is hij vrijwilliger bij de Deventer en Raalter kerken. Hij fungeerde (gedurende achttien jaar) als penningmeester/voorzitter van de Gregoriusvereniging. Verder draagt hij zorg voor de verspreiding van het parochieblad en de actie kerkbalans. Tevens zet hij zich in als organist en dirigent. Daarnaast was hij van 1977 tot 2014 actief voor het Salland Festival (onder andere als voorzitter). Hij is ook nog vrijwilliger/buddy bij Interakt Countour (locatie de Meidoorn) en sinds vorig jaar ondersteuner van een hulpbehoevend gezin.

Antoon Olde Hensken is sinds 1983 vrijwilliger bij Stichting Carinova, woonzorglocatie De Hartkamp in Raalte. Hij maakt wandelingen met de bewoners, is lid van de commissie Stöppelhaene, onderhoudt de tuinen en helpt bij de creatieve club. Sinds 1987 zit hij in het bestuur van Stichting Vriendenkring De Hartkamp. Hij helpt onder andere bij de organisatie van evenementen en activiteiten voor bewoners. Sinds 2004 staat hij ook achter de bar bij Rohda Raalte.

Tonnie Smale-Hunneman was van 1971 tot 2018 (als vrijwilliger en bestuurslid) actief voor Speeltuinvereniging Blekkerhoek. Ze was medeverantwoordelijk voor de exploitatie van het verenigingsgebouw. Verder was ze oprichtster van de sjoelclub, de kaartclub voor ouderen en de jongerengroep Club 2000. Ook ondersteunde ze diverse activiteiten en droeg ze zorg voor de werving van sponsoren.

Ook de (vrijwillige) verdiensten van Bennie Temmink liggen bij Speeltuinverening Blekkerhoek. Sinds 1978 verricht hij het technisch onderhoud en controleert hij de speeltoestellen en -materialen. Hij heeft bijgedragen aan verscheidene verbouwingen en levert wekelijks vele hand en spandiensten.

Flip Jonkman is sinds 1980 actief als dirigent van een groot aantal koren en muziekverenigingen. Momenteel zwaait hij de dirigeerstok bij koor Herfstklanken uit Lemelerveld, de Stuwzangers uit Vilsteren en de Jonkvrouwen uit Zwolle. Daarnaast was hij actief voor Fietstoerclub Heikera (waarvan hij oprichter was en waarvoor hij fietstochten organiseerde). Verder is hij medeoprichter en secretaris van Stichting Muziekkoepel in Heino; medeorganisator van de Open Muziekestafette Heino en beheerder van de historische Facebookpagina Heino Toen.

Jan Schrijver was van 1990 tot 1998 secretaris van Stichting Midzomerfeesten Mariënheem. Daarnaast stuurde hij de vrijwilligers aan. Sinds 1998 is hij actief voor De Schalm. Van 1998 tot 2012 was hij bovendien de voorzitter van het gemeenschapscentrum. Daar fungeerde hij ook als voorzitter van de bouwcommissie en organiseerde hij de renovatie. Momenteel draait hij mee bij de bardiensten en geeft hij financieel advies. Daarnaast was hij actief voor Plaatselijk Belang Mariënheem en was hij betrokken bij de festiviteiten omtrent het 75-jarig bestaan van het dorp. Verder zet hij zich in voor de commissie Duurzaam Mariënheem.

Loeck Tomassen is sinds 1993 vrijwilliger bij SV Heeten. Hij fungeert onder andere als clubscheidsrechter. Sinds 1998 is hij actief voor Stichting Host Security in Heeten, waar hij sinds 2008 de voorzittershamer hanteert. De stichting is opgericht voor het beveiligen van dorpsevenementen in Heeten. Daarnaast was hij actief (ook jaren als voorzitter) voor de Oranjevereniging Heeten- Schoonheeten. Verder is hij momenteel vrijwilliger bij Stichting Filmhuis Raalte, Kulturhus Trefpunt Heeten, Stichting Duurzaam Heeten en Energie Coöperatie Endona.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.