‘Soms zou je willen dat je een glazen bol had’

Raalter oogstfeest Stöppelhaene wacht ontwikkelingen rond coronavirus af

RAALTE – Het bestuur van Stöppelhaene wacht voorlopig de ontwikkelingen rond het coronavirus af. “Op dit moment kunnen we nog geen goed besluit nemen over het al dan niet doorgaan van het feest in eind augustus. We moeten afwachten wat er de komende maanden gebeurt, wat er kan en mogelijk is. Waarbij we ons uiteraard aan alle gestelde regels houden”, zo zegt voorzitter Paul Wittenhorst.

Hij realiseert zich wel dat de huidige situatie gevolgen kan hebben. In elk geval voor het oogstcorso op donderdagmiddag 27 augustus. “We snappen heel goed dat de wagenbouwers het lastig krijgen om nu aan het bouwen te gaan. De grote wagens vanuit Drenthe die elk jaar meerijden, zullen in ieder geval niet naar Raalte komen. Dat betekent dus in ieder geval een kleiner corso. Of misschien toch iets anders.”
Hetzelfde geldt voor de Roggemaaiersdag eind juli, traditioneel het startschot voor het Sallands Oogstfeest, bij de Knapenvelder waar onder meer de nieuwe Sallandse Boer wordt gepresenteerd. “Soms zou je willen dat je een glazen bol had om te zien wat er komende maanden precies gaat gebeuren. Tijdens Stöppelhaene vieren we de zomer en de binnengehaalde oogst, hopelijk kan dat dit jaar. Ik denk dat we tegen die tijd ook allemaal wel toe zijn aan een feestje.”

Stöppelhaene werd in 1951 voor het eerst officieel gehouden; met uitzondering van het MKZ-jaar 2002 altijd in de laatste volle week van augustus. Dit jaar staat de 69-ste editie gepland van woensdag 26 tot en met zondag 30 augustus.

Overleven

Wittenhorst is in het dagelijks leven directeur van The Powershop in Raalte die op honderden grote en kleine festivals de stroomvoorziening verzorgt. “Dat werk is nu dus 100 procent weggevallen. We hebben bij een aantal ziekenhuizen wel de tijdelijke stroomvoorziening verzorgd bij allerlei noodvoorzieningen, maar dat staat niet in verhouding met het gewone werk.”
Met allerlei oplossingen probeert ook The Powershop deze tijd te overleven. “Denk maar aan arbeidstijdverkorting voor medewerkers en de kosten zoveel mogelijk drukken. Verder teer je in deze moeilijke tijd in op je reserves. Maar duidelijk is dat het niet heel lang mag duren.”
Heel gunstig zijn de vooruitzichten in de evenementenbranche voorlopig niet, zo geeft de Raaltenaar eerlijk toe. “Je hoort her en der in deze branche echt heel trieste verhalen. Er wordt vanouds veel gewerkt met freelancers en die zitten nu allemaal zonder werk thuis. De vraag is ook maar of alle organisatoren van festivals en evenementen deze tijd wel zullen overleven. En het werkt ook door naar andere sectoren. Onze brandstofleverancier voor de aggregaten bijvoorbeeld heeft bijvoorbeeld nu ook niets te doen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.