Raalte pas na de zomer verder met nieuw woonbeleid

RAALTE – Het Raalter college van B&W heeft besloten om het proces om te komen tot een nieuw woonbeleid op te schorten tot (in elk geval) na de zomer. Het besluit heeft natuurlijk alles te maken met de coronacrisis.

De planning was erop gericht om voor de zomer van 2020 een nieuw woonbeleid te hebben, zodat er op basis daarvan meerjarige prestatieafspraken met woningcorporatie SallandWonen en huurdersorganisaties gemaakt konden worden. De gemeente was van plan om op 17 maart een bijeenkomst te houden voor input vanuit de samenleving. Ongeveer tachtig personen hadden zich daarvoor opgegeven. Die bijeenkomst kwam echter door de coronamaatregelen te vervallen.

De gemeente weet nog niet wanneer de bijeenkomst alsnog plaats kan vinden. In elk geval tot 1 juni niet. “Participatie is een speerpunt van onze beleidsvorming en het zou jammer zijn om dit proces niet meer participatief te doen”, zo stelt het college. Bovendien is het heel waarschijnlijk dat de huidige coronamaatregelen ook gevolgen hebben voor de woningmarkt. “Als we nu verder gaan met het woonbeleid zal dat geschreven worden op basis van de inzichten van voor de uitbraak van corona. Het is nu nog onduidelijk welke gevolgen er zullen zijn voor de woningmarkt. Dit is mede afhankelijk van de duur van de maatregelen en de economische gevolgen.”

De gemeente denkt overigens dat er op basis van beschikbare gegevens wel alvast eenjarige prestatieafspraken voor het jaar 2021 gemaakt kunnen worden met SallandWonen. De gemeente wijst daarbij naar de huidige woonvisie, input vanuit de omgevingsvisie, het woningmarktonderzoek 2019, de recente woonruimteverdeelcijfers van SallandWonen en actuele informatie. In de werkgroep prestatieafspraken (SallandWonen, huurdersorganisaties en gemeenten Raalte en Olst-Wijhe) wordt dit besproken en verder vorm gegeven.

Zorgen HVS

Huurdersvereniging Salland (HVS) heeft in een brief, gericht aan college en raad, al haar zorgen geuit over het feit dat de slagingskansen van huurwoningzoekenden het afgelopen jaar zijn afgenomen. Ook maakt de vereniging zich zorgen over de kansen van middeninkomens op de huurmarkt. Het college stelt in een reactie de zorgen van de HVS te onderschrijven. Die zijn inmiddels ook besproken in een overleg met SallandWonen. Het college stelt te willen onderzoeken hoe er wat aan dat die problemen gedaan kan worden en meldt alvast te denken aan het delen van woningen en de aanpak van scheefwonen. De zorgen zullen worden meegenomen in het traject dat moet leiden tot de nieuwe prestatieafspraken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.