Provincie investeert 6 miljoen in kringlooplandbouw

ZWOLLE – Provinciale Staten hebben vorige week een investering van 6 miljoen euro toegezegd voor de Agro & Food sector. Deze investering is bedoeld om in de periode van 2020 – 2023 kringlooplandbouw in de praktijk te realiseren. Hoe het toegezegde bedrag wordt besteed, wordt de komende tijd uitgewerkt in onder andere nieuwe regelingen en subsidies. Die gaan dit najaar in.

“De landbouwsector kent uitdagingen”, zo stelt de provincie in een persbericht. “Jarenlang heeft zij zich vooral gericht op intensivering, omdat dit de enige mogelijkheid leek om het inkomen op peil te houden. Inmiddels merken we dat dit ook ongewenste neveneffecten oplevert. Dit vraagt om een aangepaste manier van produceren en ondernemen, meer in evenwicht met de natuur. Perspectieven met een goed verdienmodel voor agrariërs zijn echter nog onvoldoende voorhanden. Daarvoor zijn innovaties nodig en meer samenwerking in de keten om de kringlooplandbouw in de praktijk te kunnen brengen.”

Op bedrijfsniveau vraagt een kringlooplandbouw bijvoorbeeld om optimalisering van bemesting, nieuwe gewascombinaties, het terugdringen van emissies en goed bodembeheer. “Daarnaast is er aandacht voor het landschap en biodiversiteit. Agrariërs worden beloond voor de bijdrage die ze leveren aan de biodiversiteit, landschapselementen zoals bijvoorbeeld houtwallen en hun bijdrage aan onderhoud of beheer van natuur. Dit betekent ook dat vanuit natuur meer verbinding moet worden gezocht met de landbouwsector.”

Educatie

In lijn met een motie vanuit Provinciale Staten gaat de provincie investeren in voedseleducatie, waarbij vooral de verbinding wordt gezocht tussen jongeren en de agrariërs. Dit moet helpen de kennis van voedsel te vergroten, maar ook om lokaal geproduceerd voedsel te waarderen. Voor nieuwe oplossingen zijn agrariërs vaak afhankelijk van partners in de keten. De provincie wil ondernemers hierbij ondersteunen. “Door opgaven te combineren, te verduurzamen en nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen, dragen we in Overijssel bij aan het realiseren van een duurzame voedselproductie, een circulaire economie, de energietransitie en een klimaatbestendige samenleving”, licht gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher toe.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.