Provincie blijft erbij: geen handhaving PAS-meldingen

Besluit na rechtszaak van milieuorganisaties verder aangescherpt, maar niet herzien

ZWOLLE – De provincie Overijssel blijft bij haar standpunt om op dit moment niet te handhaven bij (agrarische) bedrijven die zijn uitgebreid op basis van een melding in het kader van het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Juridisch zijn deze PAS-meldingen ongeldig geworden door de uitspraak van de Raad van State op 29 mei 2019. Gedeputeerde Staten vinden het niet redelijk om in deze situaties te gaan handhaven, ook al is een illegale situatie ontstaan.

Gedeputeerde Staten hebben dit besluit opnieuw genomen, nadat de Rechtbank een eerder besluit hierover had vernietigd. De organisaties Mobilsation for the Environment (MOB) en Vereniging Leefmilieu (VL) hadden de eerste beslissing van de provincie aangevochten met een rechtszaak, waarin ze de PAS-meldingen van achttien agrarische bedrijven aanhangig maakten. De rechter oordeelde in februari dat het besluit onvoldoende was onderbouwd. De onderbouwing is in het nieuwe besluit aangescherpt. In totaal gaat het om ruim driehonderd betrokken bedrijven, niet alleen agrarische.
Gedeputeerde handhaving Tijs de Bree: “De achttien bedrijven die op basis van een PAS-melding hebben uitgebreid, hebben destijds te goeder trouw gehandeld. Ze voldeden aan de wettelijke regels die toen van toepassing waren en de overheid heeft hen de vrijstelling gegeven in de vorm van een melding. Wij vinden het niet redelijk om op dit moment bij hen te gaan handhaven. Bovendien zouden we ongelijkheid creëren door bij deze achttien bedrijven wel te gaan handhaven, terwijl we niet ingrijpen bij andere bedrijven die werken met een PAS-melding.”

Complex

Het standpunt van Overijssel is in lijn met de kamerbrief van minister Schouten. Om de PAS-meldingen te kunnen legaliseren, is het nodig om de melding om te zetten in een vergunning binnen de Wet natuurbescherming (Wnb). “Dat is op dit moment alleen mogelijk als de benodigde ruimte voor stikstofdepositie kan worden gecompenseerd”, legt Gert Harm ten Bolscher uit. Hij is als gedeputeerde verantwoordelijk voor de vergunningverlening Wnb. “Bijvoorbeeld door intern salderen met stikstofruimte binnen het eigen bedrijf of extern salderen met beschikbare stikstofruimte buiten het bedrijf. En dat maakt deze situatie voor een individuele boer complex. Want de ruimte die nodig is om de vergunning te verkrijgen, die is er in de praktijk meestal niet. Het Rijk en de provincies willen landelijke afspraken maken om deze meldingen op een goede manier te kunnen legaliseren. Daarover zijn we in gesprek. We willen duidelijkheid creëren en zo snel mogelijk tot een structurele oplossing komen.”

Vervolg

De betreffende bedrijven en de bezwaarmakers ontvangen een brief waarin het besluit nader wordt toegelicht. Als de bezwaarmakers het niet eens zijn met het besluit, is het mogelijk om in beroep te gaan bij de Rechtbank van Overijssel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.