Oproep om 75 jaar bevrijding te herdenken

RAALTE – “Hang op de dag dat jouw dorp in april 1945 werd bevrijd de vlag uit. Zo staan we toch samen stil bij de bevrijding.” Met deze oproep steunt burgemeester Martijn Dadema van de gemeente Raalte de oproep van de lokale en provinciale organisaties om de viering van 75 jaar bevrijding deze weken niet ongemerkt voorbij te laten gaan.

“Er waren ontzettend veel mooie activiteiten in voorbereiding om 75 jaar vrijheid te vieren”, vertelt Dadema. “Helaas kunnen deze niet doorgaan en daarom doe ik een oproep: hang op de Bevrijdingsdag van jouw dorp de vlag uit! In verschillende dorpen en door de provincie Overijssel is hiertoe al een oproep gedaan. Ook kun je deze dag ’s avonds om acht uur een kaarsje aansteken, voor het raam, op het balkon of in de tuin. Tegelijkertijd willen we hiermee alle mensen die onze samenleving in deze moeilijke tijd draaiende houden bedanken, maar ook de mensen die het moeilijk hebben een hart onder de riem steken. Laten we elkaar steunen. Samen staan we sterk en dat is waar vrijheid om draait.”
De speciale bevrijdingsvlaggen rond 75 jaar bevrijding kunnen dag en nacht blijven hangen tot 5 mei. Dit zijn namelijk geen officiële nationale vlaggen waarvoor wel regels gelden. Voor de Nederlandse driekleur geldt dat deze niet ’s nachts tussen zonsondergang en zonsopkomst buiten mag hangen. Voor diegenen die dat wel willen is het gebruikelijk om de vlag te verlichten waardoor de kleuren goed zichtbaar zijn.
Overijssel werd in 1945 bevrijd tussen 1 april (Enschede, Haaksbergen, Diepenheim) en 16 april (Kuinre in de Kop van Overijssel). Salland werd in de periode tussen 9 april (Heeten, Nieuw Heeten en Mariënheem) en 13 april (Wijhe en Olst) bevrijd.
Stichting 75 jaar vrijheid Heino roept bovendien op om niet alleen op 12 april (de dag dat Heino werd bevrijd) de vlag uit te hangen, maar ook op 14 april, toen de 66 weggevoerde mannen uit Heino veilig terugkeerden.

RTV Oost zoekt op Instagram, Facebook of Twitter de mooiste foto’s met vrijheidswensen (met #overijsselviertvrijheid). Onder alle inzenders worden elke dag toegangskaarten voor het Memory Vrijheidsmuseum in Nijverdal verloot. De mooiste foto met vrijheidswens wint een rondvlucht boven Overijssel.

Afbeelding; gemeente Raalte

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.