Opinie: Het is waar, want het staat in de krant

Kranten hebben het niet makkelijk. De fysieke papieren krant wordt steeds minder gelezen en verkocht. Online worden artikelen soms afgeschermd om te zorgen dat er abbonnee’s bij komen, zodat men dan wel die artikelen kan lezen. Daardoor wordt, is en blijft de krant een manier van informatie voor onze inwoners.  Daarbij is van belang dat de informatie die wordt geschreven wel helemaal klopt. Want anders geeft de krant verkeerde informatie (ik zeg wel eens fake-news) aan de lezers.

Hoe komt het dat wat er wordt geschreven soms niet klopt? Het gaat over minimaal 2 schijven. Eerst moet de journalist begrijpen wat er aan de hand is en wat er in bepaalde stukken staat. Daarnaast kan de (hoofd)redacteur wat regels schrappen in de tekst. Om te zorgen dat de tekst past in de ruimte die er is in de krant. Juist deze persoon weet niet hoe belangrijk soms die ene bijzin is. Hoe cruciaal voor de juiste informatie.

Zoals afgelopen zaterdag in het stuk over de RES van West-Overijssel in De Stentor.  Al snel lees ik allerlei reacties die menen dat de gemeente al heeft bepaald dat er windmolens komen in het buitengebied. Los van ieders mening over dit onderwerp, vind ik hier ook dat het artikel net niet goed beschrijft hoe het nu daadwerkelijk is. Is dat onkunde van de journalist geweest? Of het onkundig schrappen van een misschien wel belangrijke bijzin?

Voor velen maakt dat niet uit. Want omdat het in de krant staat, is het waarheid geworden (met alle gevolgen en reacties van dien).

Toch jammer, vind ik.

Ron de Wit
Raadslid gemeente Olst-Wijhe

Meer foto's

1 REACTIE

  1. Nepnieuws is van alle tijden, je kan bijvoorbeeld ook de verdeel-en-heers politiek die al duizenden jaren toegepast wordt als zodanig zien. Recenter de nazi propaganda natuurlijk. Een krant is nooit onpartijdig. Kan niet want iedereen heeft een mening en die komt toch (bedoeld of onbedoeld) over bij de lezer. Inderdaad, een kleine nuance kan grote (menings) gevolgen hebben. De snelheid van ‘zegt het voort’ oftewel het internet draagt er m.i. niet positief aan bij. Wat dat betreft mogen de sociale media wel een reactie-bedenktijd in hun apps monteren. Dat zou heel wat meer rust op de fake nieuws sites, eigenlijk alle social media geven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.