Ook problemen door Japanse duizendknoop in Raalte

RAALTE – Het Raalter college van B&W stelt dat er ook in Raalte problemen zijn door de toename van de Japanse duizendknoop; zowel in de bermen, in het openbaar groen als op particuliere terreinen (bos en landgoed). Dat meldt het college naar aanleiding van schriftelijke vragen van Jan Schokker van GemeenteBelangen over de bestrijding van de Japanse duizendknoop en andere ‘exoten’.

“Voor de gemeentelijke eigendommen hebben we de locaties in beeld, deze worden zoveel mogelijk gemonitord”, zo schrijft het college van B&W. “Inwoners kunnen locaties waar de Japanse duizendknoop voorkomt bij ons melden. Over andere exoten is geen informatie beschikbaar en dus geen uitbreiding bekend.”

De gemeente bestrijdt de plant met een maai/zuig-combinatie. Na een paar weken worden de locaties nabehandeld. “Hierbij plaatsen wij de kanttekening dat in Nederland onderzoek wordt gedaan naar verschillende bestrijdingsmethoden. Er is nog geen eenduidige bestrijdingsmethode. Intern overleg volgt nog over de aanpak in 2020. De eerste resultaten lijken redelijk tot goed. Het is echter afwachten wat de Japanse Duizendknoop in het komende groeiseizoen gaat doen. De kosten voor deze bestrijding zijn ongeveer 5.500 euro.”

Het gemeentebestuur zegt geen verdere behoefte te voelen om zich aan te sluiten bij het landelijke kennis- en praktijknetwerk Invasieve Exoten. “De bijdrage die daarvoor gevraagd wordt is 2.500 euro”, zo laat het gemeentebestuur weten. “Dit bedrag zetten wij liever in voor de daadwerkelijke bestrijding van de Japanse Duizendknoop. Er is al een goed kennisplatform via staging2.bestrijdingduizendknoop.nl beschikbaar, waarvan wij gebruik maken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.