Nog geen akkoord over aankoop voorkeurslocatie Luttenberg

LUTTENBERG – De gemeente Raalte heeft nog geen overeenstemming bereikt met de eigenaren van een perceel grond aan de Luttenbergerweg in Luttenberg over de aankoop van de grond. Het Raalter college van B&W heeft zich nu echter wel bereid verklaard om het stuk grond, waarop eerder het voorkeursrecht was gevestigd, aan te kopen voor woningbouw. Dat is een formele handeling, waardoor de onderhandelingen verder kunnen.

Een groep van grondeigenaren had naar aanleiding van de woningbouwplannen in het dorp twee percelen aangeboden aan de gemeente: het betreffende stuk grond aan de Luttenbergerweg en een perceel aan de Elskampweg, dat ook was aangewezen als mogelijke woningbouwlocatie. Het laatste perceel is niet meer nodig omdat de gemeente de voorkeur heeft om aan de Luttenbergerweg een nieuwe wijk te bouwen. Het gaat om een perceel van bijna drie hectare.

De gemeente had eerder al het voorkeursrecht gelegd op het perceel, net zoals op de andere twee beoogde locaties, naast de Elskampweg ook een stuk grond aan de Lemelerweg. Als er een voorkeursrecht op gronden rust, is de verkoper verplicht deze gronden eerst aan de gemeente aan te bieden. Dat is dus formeel gebeurd. Als het college zich niet bereid had verklaard om de grond te kopen, had het voorkeursrecht haar werking verloren.

Mochten de gemeente en de grondeigenaren er niet uitkomen, mogen de laatsten de rechter nu verzoeken om een oordeel over de prijs te geven. De rechtbank benoemt dan één of meerdere deskundigen om een advies uit te brengen over de prijs en doet binnen zes maanden uitspraak. De kosten van deze rechterlijke procedure, inclusief kosten van de deskundigen, zijn voor de gemeente. Na de uitspraak van de rechter kan de grondeigenaar de gemeente vragen de grond aan te kopen tegen de door de rechter bepaalde prijs. De gemeente is dan verplicht deze prijs te betalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.