Nieuw onderzoek naar geluidssituatie agrarische bedrijven in Raarhoek

RAALTE – De gemeente Raalte laat de geluidssituatie rondom de agrarische bedrijven van J. Veldkamp aan de Raarhoeksweg en Krieghuusweg opnieuw onder de loep nemen. Dit mede naar aanleiding van meerdere bezwaarschriften van omwonenden (families Pronk) tegen het besluit van de gemeente om handhavend op te treden tegen de bedrijven. De omwonenden vinden de maatregelen van de gemeente te beperkt.

Foto: ter illustratie

Het gaat allemaal om geur- en geluidsoverlast. De gemeente heeft daartoe vorig jaar op 22 oktober een last onder dwangsom opgelegd aan de bedrijven voor wat betreft de locatie aan de Krieghuisweg; op 10 december volgde eenzelfde besluit voor de locatie aan de Raarhoeksweg.

Zowel Veldkamp als de families Pronk dienden vervolgens bezwaarschriften in. Het Raalter college van B&W heeft op advies van de commissie bezwaarschriften besloten om de bezwaren van Veldkamp ongegrond te verklaren. Daarnaast adviseerde de commissie om de bezwaren van de families Pronk deels gegrond (aangaande de geluidshinder) en deels ongegrond (aangaande de luchtwasser) te verklaren. Wat betreft de geluidshinder moet er eerst een nieuw onderzoek naar de vermeende geluidsoverlast plaatsvinden, voordat daarover een besluit genomen kan worden. Het vorige onderzoek bleek niet goed genoeg. Dat nieuwe onderzoek had al begonnen moeten zijn, maar de coronacrisis gooide roet in het eten.

De bezwaren van de omwonenden richtten zich daarnaast tegen stankoverlast, vermeend illegale mestputten en de hoogte van de dwangsom. Volgens het college heeft Veldkamp echter voldaan aan zijn verplichtingen voor wat betreft de luchtwassers. Bovendien zijn er bij diverse controlemomenten geen overtredingen geconstateerd. Daardoor zijn de bezwaren over de hoogte van de dwangsom, wat de gemeente betreft ingehaald door de actualiteit en is daarmee volgens het college, wat dat onderdeel van de bezwaren betreft, de kous af.

De families Pronk komen in aanmerking voor een vergoeding in de kosten van rechtsbijstand van in totaal 1.575 euro. Tegen de beslissing is beroep mogelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.