Natuurbericht: Super-de-luxe nestplaats voor kievit

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. Hoewel de mens tot de natuur behoort, wordt de menselijke invloed, het kunstmatige, niet tot de natuur gerekend. Sjaak weet het zo net nog niet…

Kijk daar ligt de Reest en langs de weg staat het bord ‘Welkom in Drenthe’. Traag voert het slingerende grensriviertje het water van Dedemsvaart naar Meppel. Verderop bij afslag Fluitenberg ben ik bijna bij het Oude Diep. Ook al zo’n mooi eeuwenoud beekje, met zijn prachtige beekdalen.

Kijk eens, hier zitten best veel kieviten op het terrein tussen het station en het industrieterrein. Kieviten broeden zelden alleen. Meestal hebben meerdere paren een nest in de directe omgeving. Ik denk dat er hier wel een stuk of tien paartjes zitten op ongeveer vijf bunder. Al vanaf de watergang kun je enkele nesten traceren op het nog kale land.

Oh kijk! Daar moet ik meer van weten. Nou ja, kijk eens wat een super-de-luxe nest. De boer heeft met zijn cultivator aan weerszijden van het nest diepe sporen achtergelaten. Een vrijwilliger heeft dit paartje geholpen om de vier eieren van de afgrond te behoeden met een mooi opstaand rieten kraagje. Zo kunnen ze niet van de richel rollen. Tja, de paaseieren zijn ingeruild voor vier zwart-groen gepikkelde kievitseieren. Wat mooi! Zo’n vrijwilliger, ja al die weidevogelbeschermers hebben wat mij betreft wel een lintje verdiend.

Daarginder is een boer aan het maaien. Het schiet best op met één cyclomaaier opzij ééntje voorop de trekker. Ha, daar komen de ooievaars al van alle kanten af op het gedekte tafeltje. Zo’n vijftien tel ik er. Parmantig stappen ze over de net gemaaide grasbanen. Lekker vers voedsel, zo voor het grijpen.

Ik zit op het zomerdijkje voor het maken van een foto van trekker en ooievaars. Achter me, in de zompige natte laagte zie ik vogels als kleine plevier, gele kwikstaart, wulpen en ganzen. Kijk, ook wilde eenden en natuurlijk kikkers en salamanders. De laatste keer, ergens vorig jaar, zag ik hier een patrijs met jongen. Eigenlijk ben ik nog maar net op weg maar moet ik er alweer vandoor. Tot later op de Boerenveensche Plassen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.