Natuurbericht: ‘Het giet ervan’

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. Deze week zag Sjaak hoe de natuur ineens uit z’n voegen barst.

Het wandelpad gaat een stukje langs het kanaal. Vanuit de IJssel wordt via deze waterweg water aangevoerd om de Sallandse weteringen op peil te houden. De droogte begint al weer toe te slaan. Hoe lang is het nog maar geleden dat we bijna verzopen.

Boeren zijn nu druk met het ploegen, injecteren, spuiten, maaien en zaaien. ‘Het giet ervan.’ Kijk daar, koeien in de wei. Het blijft een prachtig gezicht. Zij horen bij ons landschap, evenals het boerenbedrijf.

Hier ga ik over het schouwpad, langs de bosranden en over smalle paadjes door het Sallandse Landschap. Kijk, de smalle watergang is vol gegroeid met sterrekroos. De waterplant beïnvloed duidelijk het peilverloop.

Het picknickbankje is bezet. Plaats zat, maar die anderhalve meter zit er helemaal ingebakken hé. Mooie wolkenluchten zonder vliegtuigstrepen, bloeiende wilde kers- en krentenbomen, paardenbloemen en ook al pinksterbloemen en daar dotterbloemen aan de waterkant. Het kan niet op. Het is volop lente.

Oh, kijk. Een vos heeft hier, net een decimeter onder het maaiveld, een muizennest uitgegraven. En daar nog eentje. Op het oude aardappelland vliegt een kievit op. Alarm! Die heeft eieren. Honderd procent! Kijk, een koolwitje, en ook een atalanta, daar een houtduif en daar twee eksters naar het nest. De lente barst uit z’n voegen. Natuur, Lente, Genieten. Zoek de eenzaamheid op. Hoe mooi is dat? Daar word je stil van.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.