Natuurbericht: Gadverdamme

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. Deze week zag Sjaak dat er een eind is gekomen aan de zaag- en onderhoudsactiviteiten in het bos.

Wanneer ik buiten ben en de fiets wil pakken hoor ik een trekker op het bouwland en ruik ik koeienmest. Heerlijk toch die lucht, doet me denken aan het voorjaar. Ze gaan gelijk op, de natuur die zich ontpopt tot een echte lente en de boer die op de automatische piloot meegaat. Hij kent de grond, let op het weer en zorgt dat zijn land klaarligt als het poot- en zaaigoed de opwarmende grond in kan. “Gadverdamme” hoor ik achter me. Nou ik vind die koeienmest altijd weer lekker ruiken, sorry.

Eenmaal aan de wandel trap ik bijna op een slak. Het is een bruine wegslak, zo een met een oranje kruipzool. Het beestje zit op het schouwpad en is zijn eieren aan het vertroetelen. Het zijn er wel een paarhonderd denk ik. De meesten zullen wel opgaan aan vogelvoer of verongelukken onder de klepelmaaier.

Kijk de beukenstammen langs de weg liggen klaar om afgevoerd te worden naar de zagerij. De bospaden en zandwegen zijn geschaafd en liggen klaar voor recreatief gebruik. Verschillende bospercelen zijn al geblest met blauwe en oranje stippen. De blauwe zijn toekomstbomen en de oranje gemarkeerde worden geveld. Maar dat gebeurt pas na de zomer, na het broedseizoen. Nu eerst maar genieten van al dat moois in de natuur…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.