Lauk: Vriendelijk

De mensen zijn zo vriendelijk; iedereen in de supermarkt maakt meteen ruimte en knikt vriendelijk. Mijn beterhelft kwam tevreden terug uit het centrum. Het kan natuurlijk ook aan de vriendelijke uitstraling van mijn beterhelft liggen, maar ik, al ruim een halve eeuw social distancer, merk het zelf ook. De (social) media mogen vol staan met vechtpartijen in supermarkten, beboete samenscholingen, coronaspugers en fuckcoronafeestjes, maar dat is een vertekend beeld. En nieuws omdat het juist afwijkend is. De werkelijkheid is dat verreweg de meeste mensen kalm proberen om deze bizarre periode te doorstaan.

Ik volg het belangrijkste nieuws nog, maar al die indringende verhalen en reportages over hectische IC-afdelingen, gesloten verpleegtehuizen, drive by-uitvaarten, aangevuld met de meningen van al die deskundigen zonder verantwoordelijkheid maar met een glazen bol, die sla ik vaker over. Je kunt maar een bepaalde hoeveelheid ellende, tragiek en verdriet hebben. Gelukkig zijn er naast de dagelijkse trieste verhalen steeds meer berichten van mensen die een besmetting hebben doorstaan en weer thuis zijn. Dat geeft moed.

Er zijn ook steeds meer mensen die vooruit kijken. Neem Tactus, de instelling voor verslavingszorg. Die heeft nu weinig te doen maar vreest straks veel werk omdat we massaal thuis aan de drank zouden gaan. Anderen roepen op om juist onze lokale middenstand en ondernemers nu maar ook straks extra klandizie te geven in plaats van steeds meer te bestellen bij de postorderbedrijven. Persoonlijk ben ik bereid om straks de lokale horeca extra te steunen. Een extra coronakwartje mag er per speciaalbiertje bij. Of twee kwartjes bij de wijn, dat offer wil ik graag brengen. Hopelijk is die horeca er straks nog.

Ik vermaak me inmiddels met al die bizarre complottheorieën. Ikzelf weet zeker dat het virus uit een Duits laboratorium komt zodat wij hier (en de Britten en Amerikanen) geen 75 jaar bevrijding kunnen vieren. Net zoals alles is ook testen in China goedkoop. Het is meteen wraak op Mussolini’s Italië, dat het Derde Rijk in 1943 in de steek liet, en Franco’s Spanje dat geen bondgenoot werd ondanks Duitse militaire steun voor de oorlog. Duidelijk toch? Laat maar viraal gaan.

Wel hoop ik dat we straks wat geleerd hebben. Bijvoorbeeld dat we graag goedkope spullen uit China kopen, met dat land veel zaken willen doen maar dat het misschien niet zo slim is om ook alles daar te laten maken. Of misschien moeten we eens nadenken over onze immer groeiende reislust. Massaal de hele wereld over vliegen omdat we recht hebben op vakanties in verre bestemmingen helpt niet bij een pandemie. En dan kan Lelystad dicht blijven.

Soms heb ik een leuke fantasie; stel dat ik dat virus al gehad heb zonder het te merken, dat kan namelijk, dan heb ik mijn garage voor niets met toiletpapier volgestapeld. Helaas merk ik ook dat de gehamsterde whiskyvoorraad maar niet wil groeien. Heeft Tactus toch een punt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.