Krijten om de vrijheid te vieren

Ronald Tops neemt initiatief voor ‘lint van vrijheid’ op straten in gemeente Raalte

RAALTE – Het wereldrecord stoepkrijten (dat op 7 kilometer staat) hoeft niet verbroken te worden, maar Raaltenaar Ronald Tops zou het heel mooi vinden als op 5 mei alle straten in Raalte verbonden zijn door het gekrijte woord ‘vrijheid’ in alle mogelijke talen. “Vrijheid, ook 75 jaar na de bevrijding, is iets wat we nooit mogen vergeten, zelfs al heeft het in deze coronatijd een wat dubbele betekenis. Wat zou het mooi zijn als dat woord op elke stoep of straat in het dorp te lezen is”, zo licht Ronald zijn bijzondere initiatief toe.

De gemeente Raalte steunt het plan en heeft al aangekondigd mee te gaan krijten. Ronald kwam op het idee toen een buurvrouw in zijn straat (Richterambtweg in Raalte-Noord) de deuren langs ging met een bosje tulpen om iedereen in deze zware tijden een hart onder de riem te steken. “In de buurtapp ging het daarna over de kinderen die op de stoep, ook bij mij voor de deur, bezig waren met stoepkrijten. Ik ben wel iemand van rare ideeën en dacht toen; zou het niet geweldig zijn als we op 5 mei alle straten van de gemeente versieren met het woord ‘Vrijheid’ met stoepkrijt? Rond 75 jaar bevrijding was zo veel georganiseerd en dat is allemaal afgelast.”

“Voor iedere inwoner betekent vrijheid ook iets anders”, vervolgt hij. “Daarom zou het mooi zijn als iedereen dit woord ook op een eigen manier opschrijft, bijvoorbeeld in een andere taal. In het Engels dus ‘Freedom’ of ‘Peace’, in het Frans ‘Liberté’ en in het Pools ‘Wolnosc’, ga zo maar door. Maar ook een vlag tekenen is heel mooi. Om iedereen te laten genieten van die mooie kunstwerken willen we met drones gaan filmen. Zo kan iedereen veilig van huis uit meegenieten. En we gaan een heleboel foto’s maken die bijvoorbeeld via een livestream die dag, Facebook of via de site ‘Raalte viert vrijheid’ te zien zijn.”

30 kilometer

Het idee mag dan van hem zijn, maar dat is nu verder niet belangrijk. “Het is juist de bedoeling dat we het allemaal samen gaan doen. Hoe mooi zou het zijn als we alle straten van de gemeente Raalte kunnen verbinden met het woord ‘Vrijheid’ in alle mogelijke variaties in een ketting van misschien wel 30 kilometer lang. Iedereen kan en mag dus meedoen. Zend een mailtje als je vragen hebt, stoepkrijt nodig hebt of om de straatnaam door te geven, dan nemen we contact op en vinden een oplossing.”

“Wanneer je met de kinderen en volwassenen in jouw straat die woorden wil schrijven, let dan natuurlijk goed op en houd die bekende 1,5 meter afstand. Denk in oplossingen en om de gezondheid. Ga om beurten naar buiten om iets op de straat te schrijven bijvoorbeeld. En we moeten natuurlijk niet vergeten om op 5 mei de vlag buiten te hangen.”

EK Voetbal

De Raaltenaar is zelf vele jaren actief geweest als manager in de wielersport en stuurde bijvoorbeeld in 2018 de vrijwilligers bij het WK baanwielrennen te Apeldoorn aan. Dit jaar zou hij actief zijn als logistiek manager bij de wedstrijden van het EK-voetbal die waren gepland in de Johan Cruyff Arena en bij Sail Amsterdam. Begin dit jaar zegde hij zijn werk bij Beaphar daarvoor zelfs op om als ZZP’er aan de slag te gaan. “Op 11 maart werkte ik nog voor de organisatie van de Zilveren Bal in Leeuwarden, een schaatswedstrijd annex schaatsshow die aan het einde van het schaatsseizoen wordt gehouden. Dat was zo ongeveer het laatste grote publieksevenement voordat het coronavirus toesloeg. Ook het EK en Sail gaan zoals bekend niet door, dus daar sta je dan als ZZP’er.”

“Gelukkig was ik weer van harte welkom bij Beaphar als proces operator. Ik heb de ervaring en kan goed met mijn chef en collega’s overweg. Ik heb mijn chef eerlijk gezegd dat ik ooit weer graag de richting van het organiseren van grote publieksevenementen op wil. Mijn grootste wens is eens een evenement als ADE (Amsterdam Dance Event) of de Olympische Spelen mee te helpen organiseren. Wanneer dat weer kan? Echt geen idee. Hopelijk volgend jaar weer, maar eerlijk gezegd heb ik mijn twijfels als het om grote publieksevenementen in 2021 gaat.”

Mail naar ronaldtops1@hotmail.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.