Koeiendans bij de Rosahoeve in Raalte, maar helaas zonder publiek

RAALTE – Vorig jaar stond het helemaal vol langs het weiland bij Raalte-Noord, maar vandaag was er niemand. In verband met het Coronavirus is helaas niemand welkom. “Zoals te zien aan de koeien vanmorgen maakte het voor hen geen verschil of dit met of zonder publiek is. Voor ons is het wel jammer, wij vinden het leuk om dit voorjaarsritueel met belangstellenden te delen”, vertelt Hanneke Kleverkamp van de Rosahoeve.

Ook de ijssalon, die op het terrein bij de woning staat, is helemaal uitgestorven. “Deze is voor nu een ijsloket geworden. Mensen kunnen hier vooraf gevulde bakjes en bekers afhalen om thuis lekker te genieten van een ijsje”, zegt Hanneke. ‘Zeker met het zonnige weer weten mensen ons gelukkig nog prima te vinden. De consument vindt het belangrijk om plaatselijke ondernemers te steunen in deze tijd en daar zijn we blij mee. Zeker nu onze ijskarren niet naar evenementen en feesten kunnen en de omzet uit horeca wegvalt. Hopelijk kan later dit jaar iedereen weer genieten van een ijsje bij ons op het terras en kunnen kinderen weer lekker spelen in de speeltuin en een kijkje nemen in de stal.”

Op de vraag waarom de ene boer de koeien al in maart naar buiten stuurt en een ander pas in mei, antwoordt ze: “Een boer bepaalt zelf wanneer de koeien voor het eerst naar buiten gaan. Dit is afhankelijk van hoe nat het in de wei is en of er al genoeg gras gegroeid is. Er zijn ook boeren die er voor kiezen om eerst een keer gras te maaien en in te kuilen en daarna de koeien naar buiten te doen, dan wordt het al gauw half mei.”

Na een volle dag grazen in het verse gras gaan de koeien rond het einde van de middag weer naar binnen. “Als de koeien bij ons in een perceel achter de stal lopen kunnen ze overdag zelf kiezen of ze binnen of buiten willen lopen. In de nacht blijven ze binnen. Morgenochtend mogen de dames na het melken weer naar buiten.”

 

Meer foto's

1 REACTIE

  1. Koeien geven alleen melk als ze zwanger zijn gemaakt en er een kalfje geboren is. Dit dierenleed gebeurt ieder jaar weer. De kalfjes worden na de geboorte vet gemest, vermoord en geslacht. Door ijs te kopen vermoord je kalfjes. De moedermelk is voor de kalfjes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.